Dennis Rodman’s Big Bang in Pyongyang

Handling: När ett före detta NBA-proffs med lätt exhibitionistiska drag, fräcka glitterkepsar och ett riktigt taskigt ölsinne reser till en av världens bullaste diktaturer råkar han i tur ordning: skaffa sig en ny mittbene-bästis vid namn Kim, reta upp sina landsmän till anklagande landsförräderi-nivåer och dessutom avlägga ett löfte om att styra upp en historiskt tveksam basketmatch. Vi befinner oss i slutet av 2013 och Dennis Rodman är ute på ett av sina största och mest ambitiösa tokäventyr någonsin. Målet är att tina upp de något frostiga relationerna mellan USA och Nordkorea genom att flyga in ett gäng avdankade basketvirtuoser till halvön, bjuda på lite spektakulär korgboll och sedan låta de diplomatiska krafterna ha sin gilla gång. På pappret och i Dennis lagom förvirrade sinne är detta en briljant plan, nästintill felfri och om det vill sig riktigt väl kan kanske ett litet norskt fredspris till och med bli aktuellt? Först gäller det dock att få ihop ett tillräckligt stabilt lag, ett lag som håller både på planen och för att ställas till svars av den allt mer förtvivlade, chockade och upprörda världspressen. På det mer privata planet sliter Dennis med sitt alkoholproblem, som helst inte ska bli alltför påtagligt och bångstyrigt bland alla dessa stela och formella nordkoreaner. Redan under den första vändan ut till ön har han haft vissa svårigheter med att hålla sig nykter, anständig och på rätt sida av propagandamaskinen. Men en sak ska gudarna och det kommunistiska partiet veta: det är sannerligen inte lätt att hålla nerverna och ölsuget i schack när alla hatar på en, bara för att man råkade bli kompis med en maktgalen, korpulent och livsfarlig diktator.

Omdöme: Önskar du dig en fördjupad, bakom kulisserna-inblick i det mytomspunna, koreograferade och läskiga landet Nordkorea? Vill du bättre förstå den pågående konflikten mellan Trump och herr Un? Drömmer du om att en dag känna dig mer insatt i det stundande och allt mer ofrånkomliga kärnvapenkriget? Då ska du absolut inte se den här dokumentären. Det här är först och främst en film om Dennis Rodman och hans något naiva syn på världen. Visst, vi får följa med in i diverse olika nordkoreanska gympahallar, blir medbjudna till en rad olika sevärdheter i Pyongyang och vi får dessutom se Kim Jong-Un vinka och fnissa till ett par gånger. Men det är den förutsägbara och snitslade banan som erbjuds och just i det avseendet är filmen rätt sval. Det som istället gör filmen sevärd och får det att hetta till lite är Dennis bräckliga och speciella psyke. Han är mer eller mindre ett vrak under hela filmen, men i takt med att omvärlden vaknar till och undrar vad i helvete han håller på, ökar alkoholkonsumtionen och Rodman tappar mer och mer fotfästet. Spänningen som ligger i luften första kvällen i Nordkorea, med det influgna basketlaget bortbjudna på en välkomstfest, är så tät och obehaglig att hälften vore nog. Dennis är salongsberusad som bäst och blackout-full som värst. Hans gamla basketpolare undrar vad i all sin dar det är som pågår, medan nordkoreanerna sjunger karaoke med gravallvarliga blickar. En avslutande brasklapp är på sin plats. Rodman och Trump känner varandra sedan reality-såpan The Apprentice, så rent teoretiskt finns det en minimalt mikroskopisk liten chans att Rodman räddar världen om ett par, tre år.

3spaceIMDb-icon

 

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s