Man vs. Snake

Handling: Den 17:e januari, 1984, stegar Tim McVey in på sin lokala arkadhall med pannan full av klämfärdiga finnar, ett pubertetssvajigt vibrato och en 25-centare i fickan. Borta i hörnet vid den gamla popcornmaskinen står några kids och häckar, så han hasar bort i sina nerfläckade mjukisbrallor för att se vad allt hallaballoo ska vara bra för. På en pall framför det nya arkadspelet Nibbler – en förhistorisk variant av Nokias kultklassiker Snake – ser Tim ett litet malligt fullblodsproffs som demonstrerar hur den virtuella ormjäveln ska tämjas. Tim pallar inte med sånt. Den arroganta inställningen, själva fräckheten att rida in på hans territorium, hockeyfrillan; allt detta driver den unge McVey till ett vansinne så ursinnigt att han knyter näven i fickan och tyst för sig själv lovar att krossa Kalle Stropps rekord oavsett vad han skrapar ihop. Han är stressigt medveten om att Nibbler är bland de första arkadspelen att erbjuda sina reflexsnabba användare möjligheten att krossa miljardspärren på high score-tavlan och han har minst lika klart för sig vilken prestige som kommer tillfalla världens första niosiffriga rekordhållare. Visserligen krävs det att man måste sitta uppe och manövrera en hetsig orm i 45 timmar i sträck (ingen pausknapp på den tiden, kära 90-talist), men med ett par liter Jolt-Cola under västen, några nävar sockervadd och lite tonårshormoner i blodbanan kan det säkert gå vägen ändå. När det influgna proffset snöpligt nog tvingas avsluta sin runda i förtid på grund av ett tekniskt fel ser Tim sin stora chans att skriva in sig själv i historieböckerna. Trots lite strul de första timmarna – en irriterande hund, Suzy D’s gasiga mage, en städare på väg att dra ut kontakten! – reder Timpan ut situationen som den ormtjusare han faktiskt är. Dessa potentiella faror stärker bara det lilla spelmonstret; fyrtio timmar senare har han gjort det omöjliga: han är den första att höfta in över en miljard poäng på ett arkadspel! Själva dokumentären handlar om den nu lite mer tjockmagade och tunnhåriga Tim McVey som i vuxen ålder försöker sno tillbaka rekordet och lite av sin heder. Inte lika glamoröst som den första bragden kanske, men minst lika nervkittlande och hjärtvärmande.

Omdöme: För den som inte kan se sig mätt på arkaddokumentärer och parafraserar King of Kong lika ledigt som valfri Boråsare reciterar Farbror Barbro eller Veiron i Ottan, måste givetvis också vila ögonen på denna julmustiga dokumentär. Man vs Snake kommer definitivt tillhöra tevespelsdokumentär-kanon inom ett par år och ska du ha någon som helst trovärdighet i hetsiga Pac Man- och Donkey Kong-diskussioner gäller det att känna till historien om den första high score-miljardären. Dessutom kommer du få en utmärkt inblick till “långdistanslöparna” bland världsrekordhållarna. De är absolut inte lika strålkastsökande som säg en Billy Mitchell (USA-slipsen i trailern här ovan), utan håller gärna en lite lägre profil, vilket gör att sympatin och medkänslan per automatik ökar. De känns mer mänskliga helt enkelt och deras världsrekord verkar inte fullt lika ouppnåeliga som de utomjordiska Tetris-tokarna. För er andra som inte blir lika hårda/blöta i brallan av tanken på arkaddokumentärer finns här gott om julgodis som har mer allmänmänskliga kvaliteter. Tims tålmodiga fru som gör sitt yttersta för att gubbjäveln inte ska deppa ihop totalt mellan misslyckanden är en sann hjälte som inte ens det kallaste hjärtat kan låta bli att berörd av. Sekvensen när hennes perfekt tillagade mac and cheese får Tim att återta kontrollen av sina dallriga nerver och därmed återigen styr den bångstyriga ormen med järnhand är altruism i sin renaste form och borde ingå som obligatorisk kurslitteratur på alla praktiska filosofikurser värda sitt namn. Avslutningsvis vill jag slå ett slag för scenen när Tims långväga släktingar kommer insläntrande för att ge sitt stöd under ett av världsrekordförsöken. På pappret verkar det som en briljant idé, men det dröjer inte länge förrän Timpan lackar gärnet på sina mobilpratande och hundgullande familjemedlemmar. Så här i juletider lär igenkänningsfaktorn vara tämligen hög.

3spaceIMDb-icon

2 thoughts on “Man vs. Snake

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s