Finders Keepers

Handling: En hustlande hillbilly med näsa för affärer får sig sitt livs chock när det visar sig att grillen han köpt på auktion, innehåller en oväntad och lite äcklig “plusmeny”. Under rökluckan, smack på aggregatet hittar han nämligen en halvmöglig människofot. Den brungröna fossingen som ligger invirad i några vita plastkassar har minst ett par, tre år på nacken och skulle inte ens fungera som rekvisita i en smutsig splatterfilm, då den är alldeles för motbjudande och obehaglig för att kombineras med slentrianmässigt popcornätande. Den skrämmer dock inte iväg entreprenören Shannon, som istället får dollartecken i ögonen och en galopperande puls. I hela sitt liv har han gått runt och drömt om att bli rik och berömd och den här avsågade vänsterfoten kan mycket väl vara hans biljett till kändis-köping. Han hinner dock inte mer än att beställa hem 200 specialdesignade tishor, sätta upp en provisorisk hemsida och bjuda in ortens fem nyhetskanaler förrän fotens rättmätiga ägare kommer instapplande och försöker förstöra hans show. Bara för att tassen en gång tillhörde den här halvalkade skojaren, betyder det inte att han fortfarande äger den. Shannon köpte grillen “fair and square”, alla dess tillbehör var inkluderade i priset, så det är inte mer än rätt att han försöker få igång något slags kannibalistiskt kiviks marknad på sin bakgård om han nu vill det. Den halvalkade skojaren som fick amputera foten efter en flygplansolycka (där också hans pappa dog), ser dock den avsågade lemmen som något av en sista länk till farsgubben och är inte villig att ge upp utan en riktigt fajt. Det hela spårar givetvis ut, utvecklar sig till en utdragen och varaktig batalj, och då snackar vi inte bara om den läckande foten.

Omdöme: Efter ett högst oplanerat uppehåll från den här långköraren till hemsida, kan du vara säker på att filmen som lockade mig tillbaka ner i lejongruvan, inte är något annat än ett mästerverk. Alla de klassiska ingredienserna är såklart på plats. Ett till synes meningslöst och löjeväckande tema som visar sig innehålla så mycket mer; ett mysigt gift par som snackar i mun på varandra och som högkvalitativa dokumentärer alltid bjuder friskt på; godhet vs ondska; nästintill obegripliga dialekter; smart berättande. Det enda negativa jag har att säga om filmen är dess svenska titel som är bland det mest fantasilösa jag varit med om. Vet inte om det är en praktikant på SVT eller någon kaffeköpare på ett filmbolag i Malmö som kommit på “En fot i grillen”, men vem det än är, så borde vederbörande aldrig få använda ett tangentbord igen. Förutom den missen, som filmskaparna givetvis inte ska lastas för, är det som sagt en helrunda på alla plan. De två huvudkaraktärerna är så om vartannat sympatiska/dumma i huvudet att det svartnar för ögonen och surrar i öronen, fast på det där sköna sättet. Du tror du vet var deras liv ska ta vägen, du tror att matchen är avgjord, men så inser du att dokumentärfilmscrewet har följt den här smutsiga cirkusen under tio, tolv år. Bara den dedikationen, den besattheten borde säga dig allt om filmens kvalitet. Övertygar inte det, kan jag bara locka med Jerry Springer-kortet och hoppas på det bästa. En av filmens två hjältar gör nämligen ett imponerade stabilt inhopp och det är sällan jag sett någon så klippt och skuren för tras-tv som entreprenörs-Shannon.

IMDb-iconsvtplay

3 thoughts on “Finders Keepers

  1. Mkt bra och underhållande dokumentär. (Måste även ta tillfället i akt och tacka för en helt fantastisk hemsida, har sett så många roliga, festliga och galna dokumtärer här. Och texterna tillhörande varje film är minst lika underhållande.)

  2. Fan, vilka fina ord Eddy! Jag sörplar i mig berömmet som om det vore glögg och ska använda den extra komplimangsenergin för att skriva om fler filmer 2016. Förra året var långsammare och mindre produktivt än vad jag skulle vilja. Fridens liljor!

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s