The Jinx

Handling: Robert Durst. En känslokall gammal mångmiljonär med tre mordmisstankar på CV’t blir så smickrad över att Hollywood gör en film om honom och hans borttappade/mördade fru att han kontaktar regissören för att styra upp en lättsam intervju. Andrew Jarecki, den solbrända goatien som av väldigt oklara anledningar gjorde romcom-thrillern, kan inte fatta att gubbfan är så korkad att han frivilligt ställer upp på en pratstund om gamla suspekta mord, men låter sig så klart övertalas och flyger direkt till New York. En vindsvåning trollas fram, kameror riggas upp, mineralvatten sodastreamas ihop och stolsryggar justeras. När “Bobbie D” till slut hasar sig in i lokalen ett par timmar senare vet Jarecki inte om han ska skratta eller gråta. En liten tafatt pensionär i ljusblå pullover, snitsiga designglasögon och finkammad lugg slår sig ner i intervjustolen med död Hannibal Lector-blick och stora svarta påsar under ögonen. Ansiktet i all sin slapphet är som klippt och skuret för att spela den läskiga vaktmästaren i valfri seriemördar-thriller. Kroppsligt och klädmässigt ser han mest ut som en dansbandstokig bridgespelare. Andrew låter dock inte Roberts något schizofrena uppenbarelse störa den stora intervjumöjligheten utan chocköppnar istället med en fråga om var han befann sig den där natten, när första frun försvann. Det är ingen finkänslig mjukstart direkt, men det ger en bra bild över hur de sex intensiva 45-minutarna kommer te sig, när vi får lära känna den stela och helt charmfria Robert Durst och hans gamla förskräckta “vänner” som alla har motbjudande anekdoter om “Fred Durst Sr” att dela med sig av. Under samtliga avsnitt sitter vi på helspänn och undrar om det här lilla obehagliga russinet verkligen kan ha dräpt tre människor om livet eller om allt är en enda stor konspiration mot rika och omtåliga miljonärer. Inte kan väl dansbands-Robban har gjort någonting så förfärligt tänker du, men så stirrar han lojt in i kameran med sina kolsvarta, döda ögon och plötsligt har du aldrig varit så säker på någons skuld i hela ditt liv..

Omdöme: För er som går igång på True Crime-dokumentärer och ser The Staircase/Paradise Lost/The Imposter ett par gånger per år, kommer att älska den här jäkeln. Spänningen som infinner sig när man tillåts leka hobbydetektiv är alltid ett trevligt spektakel och enligt mig triumfar känslan deckar-tramset med rågade hästlängder. Dessutom hade inte våra trötta, pengakåta deckarkungar/drottningar kunnat fantisera ihop den här skiten, oavsett om hallucinogena svampar var inblandade eller ej. Den mordmisstänkta mannen flyr från storstan, lever under falskt namn och lyckas övertyga sina paranoida grannar om att han är en dövstum äldre kvinna med en helt vanlig peruk. Ingen reagerar på “the deafmute” under flera år och sen skjuter han en ensam, bitter gammal gubbe i lägenheten mittemot, men blir inte fälld för mordet utan slinker undan med hjälp av självförsvars-finten. Hade någon pitchat den idén till ett respektabelt bokbolag idag, hade personen inte bara blivit refuserad utan hade med all säkerhet ombetts söka professionell vård. Historien är alltså fantastisk, men det som drar ner betyget något är att Roberts version av det inträffade inte ges fullt lika stort utrymme som filmmakarnas egna tes. Om detta beror på att ingen kan backa upp Robinsson-Robbans historia eller om Andrew & Co inte pallade researcha låter jag vara osagt, men det bidrar tyvärr till att spänningsmätaren ibland åker ner till medium (450W). Trots dessa små dippar är det en läskig och fängslande mini-teveserie och för er som växlar igång på samtliga små cylindrar, finns det dessutom mycket google-godis att hämta efter du är klar. Robert Durst figurerar i nyheterna nästan varje dag borta i amerikkat.

IMDb-icon

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s