Burt’s Buzz

Handling: En busig biodlare med vildvuxet skägg och näshår bortom all kontroll, lever ett enkelt och lågmält liv genom att plocka på sig från moder jords spartanska frukostbuffé. Han hugger ved, kokar gröt och ylar lite med hunden. Han glor på insekter, pillar sig i näsan och krattar löv. Hade det inte varit för att han startat ett av världens mysigaste hälsoproduktsföretag hade han varit som vilken annan Walden-inspirerad, “fuck samhället”, “jag gillar ändå inte människor”-typ av gubbe som utan något större hallaballoo hade kunnat kneta på med sitt lilla liv ostört. Men tack vare att han något motvilligt blev det håriga och lätt sargade ansiktet utåt för ett företag som varje år säljer hudkrämer, läpsyl och fruktshampoo för mångmiljardbelopp tvingas han vallas runt på olika signerings och känna på skägget-turnéer som en annan knähund. Exakt varför burriga Burt utsätter sig för detta stök när han uppenbarligen vänt civilisationen och den sönderstressade yuppi-generationen ryggen är till en början väldigt oklart. Han prenumererar varken på penga-prylen eller kändisskaps-idén, han håller en jävligt låg profil på sociala medier och han kan absolut inte beskyllas för att vara en snackebyxa. Men någon gång i slutet av 90-talet blev oborstade Burt bortfintad och bortkollrad från sitt alldeles egna företag och gick miste om en sisådär 200 miljoner dollar på kuppen. Trots att han skiter högaktningsfullt i pengarna, stör det honom lite grann att företaget glidit honom ur händerna och att “Burt’s Beez” som koncernen nu heter är precis lika bulla som alla andra giriga aktiebolag där ute. Så när han står och poserar med ett gäng tonårstjejer från Taiwan, signerar en burk ansiktskräm eller delar ut det senaste läppkletet, gör han det inte för pengarna eller uppmärksamheten, han gör det för återställa någon slags balans både i sig själv och i ett universum som fullständigt tappat proportionerna.

Omdöme: Det har kommit en rad olika bi-dokumentärer de senaste fem, sex åren som alla handlar om den minskande bipopulationen och att vi följdaktligen är fucked for life om vi inte motverkar detta på något sätt. Trots att detta är oerhört viktiga och bra filmer (speciellt den tyska dokumentären “more than honey“) ska Burt’s Buzz inte förväxlas och lumpas ihop med denna samtida dokumentärgenre. Filmen jag precis har sett och som du ska vila ögonen på om några minuter, handlar nämligen väldigt lite om bin och väldigt mycket mer om meningen med livet. Det speciella med biodlar-Burt är alltså inte hans förmåga att klappa bin på huvudet och därmed producera den smarrigaste honungen i mannaminne, utan hans inställning till pengar och arbete. Han hatar och förkastar den urbanan livsstilen, men är samtidigt inte en av dem som går upp i ottan, drar på sig overallen och sedan knegar runt på ladgården i 17 timmar. Han glider istället upp när han känner för det, kokar sig en kopp kaffe, skrapar ihop honungen och leker sedan med hunden i fyra timmar. Dagens civilisationsbojkottare har det onekligen enklare än för femtio år sen. En annan aspekt som är rolig med filmen är att huvudrollsinnehavaren, trots sitt mastodontskägg och luriga Matthew McConaughey-leende inte är ensam om att förgylla filmupplevelsen. Hans vältaliga och spjuveraktiga assistent är en fröjd att lyssna på och skapar så mycket mys att han på egen hand hade kunnat fördubbla tacosförsäljningen på fredagar om någon på ICA hade tänkt lite utanför frysboxen. Den taiwanesiska delegaten som lotsar runt Burt bland hysteriska femtonåriga maskeradbin förtjänar också en stor eloge. Relationen dem emellan är dessutom som mångbottnad och fascinerande att jag skulle kunna tänka mig att se en rom doc-spinoff på studs för att fördjupa mig ännu mer i deras märkliga dragningskraft på varandra.

2spaceIMDb-iconnetflixlogopiratelogo3

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s