Modellpojkar

Handling: Svenska, vältrimmade modellpojkar säger upp sitt avtal med “svennebanansamhället” och beger sig ut i världen för att bättra på sin ekonomiska och instagram-relaterade situation. Förhoppningen är att livet som modell ska innebära ett ändlöst festande med löst folk och lösa förbindelser med lösaktiga töser*. Verkligheten är dock inte lika “hejsan morsan, hejsan stabben”-skrytrolig för våra snygga sex packs-innehavare. Istället för kokssnortade blir det proteinpulversmalande. Istället för kortvariga sexuella förbindelser blir det månadslånga och oplanerade återhållsamhets-sessioner. Och istället för en tripp till den beryktade playboyvillan blir det en åktur till den sunkiga mögellägenheten modellagenturen fixat fram, tre hurtfriska mil utanför stadskärnan. Nä, livet är inte lätt för de rara små gossarna som tjugofyra timmar om dygnet blir avgudade för deras fördelaktiga yttre och ursäktade för deras förment förklenande inre. Det var väl kanske lite småspännande så där i början med all uppmärksamhet men efter ett tag kändes det mest billigt. Nu drömmer de istället om en flickvän som de kan ta med till gallerian, bjuda in till ett spinningpass eller spabehandling och som de på riktigt kan “lära känna på djupet”. Men någon egentlig tid för den här typen av gemenskapsbyggande aktiviteter finns tyvärr inte för den som vill landa de största och mest prestigefyllda kontrakten i den tuffa modellbranchen. Då gäller det istället att stiga upp i ottan, bränna av en 6-700 sit-ups, kasta i sig en näve okända men tydligen gynnsamma preparat, dra iväg till en fyra, fem castingar, spegla sig, gymma lite mer, dricka proteindryck och glo på tv. Så ser det ut för Schenkenberg-imitatörerna varje dag, 365 dagar om året. Pallar de inte trycket från den surrande köksfläkten och råkar låt oss säga äta en ostbåge eller börja dejta nån på nätet, så kan de vara säkra på att en italienare med en perfekt tandrad och ett käkparti som bekräftar det gyllene snittet kommer att ersätta dem på två röda.

(* Jag gillade både Robban Broberg, Povel Ramel och Pst/Q som barn, detta är min högst ödmjuka pastisch. )

Omdöme: Modellpojkar är en “flugan på väggen” eller snarare “flugan på webcamen / smartphonen” typ av serie där vi direkt från hästens mun får höra hur utseendefixeringens ideologi påverkar unga människor idag. För de som står mitt i stormens brunöga är det tvära känslokast som gäller. I ena stunden hoppar de runt och känner sig fräcka i ett par spexiga lederhosen, väldigt nöjda med tillvaron för att i nästa stund bryta ihop i någon slags existensiell härdsmälta. Det ger en bra bild över hur valfri seven eleven-kund i varierande utsträckning påverkas av reklam och konsumtionshets – höga “nya prylar”-toppar och djupa “världen är på väg åt helvete”-dalar. Förutom modellpojkarnas politiska klarsynthet är de medverkande i denna hetstittarserie (“binge-watching series” övers. anm.) också extremt ärliga. Visst, det är ju ett par av huvudpersonerna som borde släppa ut lite luft ur sin egoballong, men att beskylla dem för att hålla tand för tunga kan man inte göra. Misslyckanden, ensamhet, längtan efter kärlek, gemenskap och mening. Allt det där och lite till lyckas de spjuveraktiga och uppriktiga modellerna bjuda på under de provocerande korta avsnitten (13-14 minuter i genomsnitt). Ska jag utse några favoriter måste jag nämna grottmodellen och Sendrups Jr från säsong ett och KISS-imitatören från den andra omgången. Alla deltagare har givetvis sina unika små snöflingssidor, men dessa tre sticker ut lite extra. I alla fall i min bok.  Sammanfattningsvis är detta ännu en briljant dokumentärserie från SVT’s sida. Det når kanske inte upp till “Ryttarelitens” eller “Nittiontalisternas” omöjliga nivåer, men det är fortfarande ett exceptionellt intressant ämne med många irriterande och härliga personligheter. Det är rätt gött det med.

3spaceyoutubelogosvtplay

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s