The Girl Who Talked To Dolphins

Handling: Någon gång i mitten av 60-talet öppnar en sidbenad och hövlig forskare ett delfinsanatorium på ön Saint Thomas. Hans ambition är att studera dessa havets hovnarrar och tillika heliuminhalerare på riktigt nära håll för att förstå deras ettriga och utomjordiska midi-språk och få en bättre inblick i vad tvserien Flipper egentligen går ut på. Till sin assistens har han en sprallig liten veterinär, en handfull allvarsamma zoologer och inte minst Margaret, en äventyrslysten och glad 20-åring som tröttnat på sina högskolestudier och istället vill addera lite Piffi Allkrydda till sitt inrutade öliv. Till en början följer den förhoppningsvis banbrytande forskningen också de vanliga men spännande empiri-stigarna och det är framför allt delfinernas interaktion med varandra som är av intresse. Men när den hövliga forskaren börjar självinjecera LSD (allt för den fortsatta forskningen givetvis!), klä sig i batiktröjor och lyssna på The Mamas and the Papas tar studien en lurig och något oväntad riktning. Att knäcka delfintugget är ju lite som att dekryptera och hitta någon som helst form av logik i undervattensversionen av Scatman’s World – så den nya taktiken går istället ut på att de flasknosade små liven ska lära sig engelska och då gärna självständighetsdeklarationen eller åtminstone de första verserna av nationalsången. Med färgglada bollar, tonvis med fiskgodis och lite kreativ klown make-up som pavlovskt lockbete, tycks det också som att delfinen Peter lyckas joddla fram siffran tre/uttrycket “surfs up” – i alla fall en gång på tusen och om du frikostligt räknar med gurglingarna. Huruvida “Pidde” faktiskt vet vad han säger är ytterst oklart, men när forskarvärldens svar på Hunter S. Thompson bestämmer sig för att dela med sig av sin nyfunna sinnesalternerande drog till de redan något dampiga delfinerna, samtidigt som Margarets relation till Peter börjar bli närma sig tidelagshållet, är det i alla fall glasklart att en av tidernas största vetenskapliga fiaskon är på väg att urarta fullkomligt.

Omdöme: Oavsett om du hellre titulerar dig själv en späckhuggar-tjej, en sjölejon-gubbe eller en sjöstjärne-tant och aldrig skulle få för dig att kalla dig en hardcore delfinentusiast kommer du hitta pärlor i detta ostron till dokumentärfilm. Den första lilla trudelutt jag som skribent/metaforisk näck vill upplysa dig om är att filmen utspelar sig i en tid då forskningsvärlden är full av helhjärtad upptäckarglädje, renodlad dumdristighet och ogenomtänkta och galna upptåg. Inga av dagens cyniska brasklappar eller den nästan paralyserande respekten gentemot forskarkonsensus går att hitta, utan vetenskapmännen och -kvinnorna bara gasar på och gör det dessutom med ganska halsbrytande ambitioner. “Ska vi ta och knäcka den här lilla nöten med bristfällig mellanartskommunkation innan fikarasten, Gun-Britt?” – “Bra idé, Gösta, men borde vi inte också skapa ett tillhörande kodsystem och ett nytt periodisk system när vi ändå har ångan uppe?” Den andra låten jag vill gnola fram på min lilla violin och locka ner dig med i ån, är mängden oväntade vändningar den här filmen bjuder på. Du tror att du sitter och kollar på en helt vanlig djurdokumentär när gamla konspiratoriska och nyvakna UFO-forskare från NASA dyker upp. Konstigt tänker du, men okej jag fattar kopplingen och relevansen. Du slappnar av i din numera helt söndertrasade sackosäck och Jeff Bridges – hela världens “The Dude” poppar upp och snicksnackar lite. Jaja, du köper även hans medverkan och så där fortsätter det. Oavsett vilka sjuka ingredienser BBC-teamet väljer att slänga ner på denna ostrontallrik, vräker du i dig av härligheterna och ber hela tiden om mer. Och för er som jobbar med ett taskigt och korrupt korttidsminne eller helt enkelt inte besöker sidan lika slaviskt som jag skulle vilja, kan jag nämna att detta är den andra dokumentärfilmen från det anrika BBC som hämtat inspiration från Stieg Larsson andra milleniebok. Den första filmen som dök upp här på bloggen heter “The woman who woke up chinese” och är också en fantastisk berättelse.

3spacepiratelogo3youtubelogo

 

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s