American Shopper

Handling: En kepsbärande flint med spralliga ben och en jävla massa företagsanda har tröttnar på det inrutade livet som försäkringsrådgivare och bestämmer sig därför för att skapa en sprillans ny sport. Det är lättare sagt än gjort och med tanke på att curling, dressyr och kaninhoppning redan existerar, står han inför en sjukt marig uppgift. Någonting som verkligen ligger i tiden är ju dock att konsumera tänker han – folk köper skitprodukter i allmänhet och matvaror i synnerhet så varför inte ta sin utgångspunkt där? Han bestämmer sig för att hitta på sporten “aisling”, som på svenska skulle kunna heta något i stil med “kundvagnsåkning” eller “ica-balett” och lyckas på nått mirakulöst sätt att övertala 75 köpglada konsumenter att ställa upp. Reglerna är simpla. Det gäller att plocka på sig 15 varor på tre minuter på ett kreativt och lite halvflummigt sätt och ett dommarteam bestående av fem svettiga män bedömmer sedan de tävlande utifrån tre kategorier: “Utstrålning”, “Kundvagnsflair” och “Konsumentuppförande” (någon slags fairplay-pryl för att stävja obscena gester i frysdisken och regelrätta sabotage i fruktavdelningen). Högst poäng vinner och den lycklige räven får med sig 10 000 $ hem. Det är mycket deg för en person som har “shoppande på lågprisvaruhus” som primärt fritidsintresse och de tävlande är beredda att gå över lik för att kamma hem bucklan. Ska det bli den förtidspensionerade busschaffören som tar hem det, den 8-åriga flickan, den arbetslösa skådespelaren eller den före detta skönhetsdrottningen? Spänningen är onödogt olidlig när den initiativtagande kepsen greppar tag i högtalartelefonen, harklar sig och säger: “Kan de tävlande komma till kassa två? Det första mästerskapet i kundvagnsfoxtrot är redo att kicka igång.”

Omdöme: När jag slog mig ner i min numer halvfulla saccosäck, hällde ut ett berg chips över min bröstkorg och drog av mig mina mockasiner, tänkte jag att jag skulle få se en samling köpcenterzombies flamsa runt med röd-vit-blåa bandanas och försöka sälja mig den amerikanska drömmen. Och visst, det finns ett visst mått av köphysteria, flera av de tävlande är stolta vapenägare och för er som kom för att höra de politiska diskussionerna om konsumtionssamhällets påverkan på samhälle och individ gör sig icke besvär. Men trots att själva inramningen är tveksam, att grundvalarna för sporten är lite väl kommersiella, gillar jag ändå den här filmen som in i bomben. För det första är det inte bara vita, uttråkade medelklassmän som ställer upp, för det andra gillar jag sporten på riktigt och för det tredje är deltagarna så fina och levnadsglada människor att jag tvingas dra ner persiennerna efter halva visningen för att dölja mina tårar. Den 8-åriga tjejen som tävlar för att hedra sin badass mormor och kör peruk, charleton-dans och hela baletten är en guldklimp som förtjänar sin egna lilla HBO-special. Mustaschen med pilotbrillorna som har inrett hela sitt hus med vinster han vunnit genom att skicka in tävlingskuponger är så laidback och trevlig att alla mina cyniska ambitioner jag hade med mig ner i saccosäcken försvinner på två röda. Och fine, du kan säkert hitta fel med sporten, det finns kanske ändringar du skulle vilja göra, små justeringar som hade förändrat allt, men handen på hjärtat – när var senaste gången DU hittade på en helt ny sport? Nä, tänkte väl det.

3space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s