The Final Member

Handling: När den entusiastiska ägaren till Islands fallosmuseum har samlat ihop ett penisexemplar av varje existerande däggdjur, inser han att det fortfarande fattas en viktig pusselbit för att kollektionen ska betraktas som komplett. Under de 43 år som snoppexpeditionen har ägt rum, har han legat i som en liten pungråtta och samlat ihop rävars, koalabjörnars och kaskelotvalars stolta medlemmar, men han har aldrig lyckats få tag på den där riktiga dyrgripen: den mänskliga manslemmen. Då Sigurdur “Siggi” Hjartarson börjar bli lite gammal och sliten av allt penispolerande är det därför hög tid att göra en sista ordentlig kraftansträngning för att få tag på den där jävla människokuken och som en blixt från klar himmel dyker två kandidater upp som mer än gärna offrar både liv och (mans)lem för den historiska och viktiga samlingen. Den första frivilliga är den 96-årige Páll Arason, en självutnämnd kvinnotjusare som levt det hårda isländska expeditionslivet och som inte är rädd för att framhäva sina många och goda sidor. Den andra galningen att erbjuda sin penis på en liten ostbricka är den 53-årige amerikanen Tom Mitchell, en svettig och hetsig patriot som döpt om sitt lilla ormöga till “Elmo” och som redan har en avgjutning klar när “Siggi” ber om en.. På pappret borde ju den isländska kvinnokarlen Páll lätt som en plätt, ta hem segern om att bli den första i världen att ställa ut sin penis – han börjar ju trots allt närma sig tresiffriga tal – men då har man glömt bort en väldigt viktig faktor. Tom, den excentriske jänkaren, kan nämligen tänka sig att hugga av sig sin tama huggorm redan idag. En snoppmätartävling i dubbel bemärkelse blossar upp och den stackars “Siggi” som bara vill ha lite hederlig kuk till sitt museum känner sig allt mer pressad. När den gamle charmanta upptäckaren börjar gnälla om att “saker och ting” faktiskt krymper på gamla dar och därmed eventuellt vill dra tillbaka sitt doneringslöfte, samtidigt som Tom blir allt mer manisk i sin jakt efter förstaplatsen (amerikansk flagga intatuerad på penis? check! byggt sin egen penisdisplay? check! ringt in italienskt penis-konservatoriumexpert? checkelicheck!) börjar “Siggi” fråga sig om det verkligen är värt allt slit eller om han bara ska gå och sätta sig i en gejser och lyssna på Sigur Rós.

Omdöme: Den här lilla guldklimpen till film börjar väldigt seriöst. Anslaget visar med all önskvärd tydlighet att de som kom för att få sig ett gott skratt på bekostnad av de stolliga islänningarna har kommit till helt fel matinévisning. Det är storslaget prat om historiska landvinningar, den biologiska forskningen kommer aldrig mer bli sig lik och det går att ana nobelpris-spekulationer om man lyssnar jävligt noga. Den store professorn Sigurdur Hjartarson presenteras som en seriös och ödmjuk vetenskapsman med stora visioner för mänskligheten och ingenstans ser man några tecken på att detta ska komma att utvecklas till en fullkomligt dåraktig film om tre gubbar som tävlar i vem som kan bli av med sin penis först. Till en början irriterar jag mig över förvandlingen från knastertorr biologifilm till knasig pilsnerrulle – jag hade förlikat mig med tanken om att detta skulle bli en seriös dokumentärfilmstisdag – men jag ändrar snabbt inställning. Den svettiga amerikanen Tom är nämligen så obehaglig, så socialt missanpassad och så urbota ensam att jag kan inte vända bort blicken hur mycket jag än försöker. Att han endast får en tredjedel av filmens utrymme är snudd på rättsskandal och jag funderar på att skriva ett passionerat mail till Nat Geo eller Discovery Channel för att be om minst fem närgångna säsonger om denna gåta till man. Jag tänker inte avslöja för mycket om “tokiga Tom” då filmens styrka ligger just i överraskningsmomenten han bjuder på, men om jag ska ge er en liten julklapp ni får öppna innan Kalle Anka börjar är det följande rebus: “Abraham Lincolns skägg + penis + bild + Siggis mail”. Avslutningsvis vill jag bara nämna att det bjuds på några söta rävar under filmens gång. Så om du älskar dokumentärer om penisar OCH rävar är detta alltså din lyckliga dag. Gillar du däremot bara en av kategorierna är det också en helt okej tid att vara vid liv.

3space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s