Eat The Sun

Handling: En fastande indier slår den västerländska medicinen med häpnad när han klarar sig utan fast föda i otroliga 441 dagar. Hemligheten enligt den flintskallige och föreläsningssugna Hira Ratan Manek (eller HRM som han också kallar sig på MSN Messenger) är att “äta solljus” i exakt 44 minuter om dagen, sen fixar den lilla kroppen resten. Inga Happy Meals är alltså nödvändiga, ingen ölkorv behövs och att trycka i sig några proteindryker på väg hem från gymmet är det inte ens tal om för den som väljer den buddistiska solariedieten. En misslyckad backhoppnings-brat vid namn Mason blir tillsammans med ett hundratal andra lättpåverkade flockdjur, eld och lågor över den indiske solgudens insikter och bestämmer sig för att testa sina fysiologiska gränser i allmänhet och sina näthinnors styrka i synnerhet. Men precis som för alla andra andliga och ängsliga små sökare, tappar Mason sin övertygelse emellanåt och beger sig därför ut på en “sungazing”-turné för att diskutera saken med likasinnade soldyrkare. En del av solstollarna – den mormonska trebarnspappan till exempel eller den taniga tyngdlyftaren eller den isolerade gässgubben – ser inga som helst problem med att stirra in solen en halvtimme om dagen utan ser idel fördelar med att leka arga leken med ett enormt brinnande gasklot. De påstår att de går ner i vikt, får bättre syn, inte längre behöver värma upp några fryspizzor, har större sexlust, besitter ett studsigare spenst i steget osv osv. Den enda nackdelen de halvt kan skriva under på är att det blir outhärdligt att umgås med människor som ännu inte sett ljuset (i dubbel bemärkelse). Den andra fallangen som Mason stöter på under sitt “fun in the sun”-äventyr tillhör mer det vetenskapliga fältet och ställer sig naturligt nog lite mer skeptiska till hela projektet. När ett par bekymrade ögonläkare hittar allvarliga skador på Masons hornhinnor samtidigt som HRM blir fotograferad med sitt långa vita skägg nerkört i en “all you can eat”-buffé, tas den solbrända versionen av Janne Boklöv fullständigt på sängen och det svartnar för hans ögon. En del av det går eventuellt att härleda till hans nyfunna ögonskador, men han är samtidigt jävligt, jävligt förvirrad.

Omdöme: Nu när våren står precis runt knuten och vi inom några få veckor kommer flockas till solen som några flugor på jakt efter krämig koskit, tänkte jag att det kunde vara på sin plats med en liten dokumentär om soldyrkare. Det ni kommer få med er från filmvisningen är inte bara “slå sig själv på knäna och kissa på sig”-roliga sekvenser utan också både informativa och matnyttiga detaljer. En hel del intressant historik dras nämligen fram och jag ska inte sticka under s(t)olen att jag funderade på att prova skiten ett par gånger under filmens gång. När merparten av deltagarna i en film förespråkar något, “även de gamla religionerna”-argumentet dras fram och typsnittet är mer modernt än låt oss säga Comic Sans, försvinner alla mina logiska försvarsmurar och jag är omedelbart beredd att signa upp mig för en helgkurs. Men oavsett om ni kommer lockas ner till soldäcket och vara lika lättövertalade som Mason och mig, så finns det fina dokumentärfilmsfrukter att bära med sig hem. Det bjuds på en bra bredd av trevliga och sympatiska karaktärer som inte är främmande för att leka i den skogstokiga delen av äventyrsbadet, några grafiska val är rent ut sagt geniala och spänningen följer en som en jävla skuggstalker under hela filmen. Upplägget är som sagt att Mason i slutet på sin resa ska bli lika soltålig som HRM och klara de där luriga 44 minuterna, men för att komma dit krävs det både disciplin och sjukt mycket tålamod. För enligt den stora andliga ledaren börjar varje ny solkatt försiktigt med tio sekunders lapande per dag, för att sedan öka på dosen med ytterligare tio sekunder per session. Det är med andra ord en successiv utveckling som förespråkas och i takt med att Mason höjer insatserna, börjar hans mentala “newtons vagga” att pendla allt snabbare och allt mer oregelbundet. När det dessutom kan sluta med att den bredhakade huvudpersonen tappar synen helt, är det som upplagt för en riktigt svettig nagelbitare.

3space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s