Vigilante Vigilante

Handling: Arga och frustrerade gamla gubbar som tröttnat på att lagens långa arm inte längre förmår att hålla slöddret, busfröna och vandalerna borta från gatorna, tar till slut saken i sina egna skrynkliga händer och åker färdtjänst in till stan för att skipa rättvisa. Det primära målet för de här Clint Eastwood-inspirerade rättshaveristerna är att utplåna graffitin, den där oläsliga smörjan som leder till ökad kriminalitet, allmän dekadens och i förlängningen – ANARKI! Mycket står alltså på spel, i stort sett ligger det civiliserade samhällets fortlevnad i potten, så det gäller onekligen att agera reptilsnabbt och med kraft. Uppe med tuppen och utrustade till tänderna målar kverulanterna därför över all gatukonst de hinner med innan bingon kickar igång igen på äldreboendet. Graffitiartisterna som visserligen redan är rätt vana vid jobbiga och efterhängsna poliser, närgångna säkerhetsvakter och ett par trista klotterbortagningsföretag i hälarna, lackar givetvis ur och ställer sig dessutom väldigt frågande till varför dessa “vänner av ordning” inte uppvaktas av polismyndigheten på samma sätt som de gör. Båda grupperna – det vill säga de ljusskygga gatukonstnärerna och det gaggiga gubbgardet – gör ju i stort sett samma sak: de använder sin kreativetet för att förändra ett urbant, kapitalistiskt stadslandskap som vanligtvis bara får tapetseras av kommersiella aktörer. Anledningen till lagöverträdelsen skiljer onekligen grupperna åt, men som vi lärt oss i skolan bör alla vara lika inför lagen och att komma dragandes med något luddigt och sandlådeaktigt “det var han som började”-tugg kan väl ändå inte hålla i en rättssal?

Omdöme: Oavsett om de här griniga små gubbarna får “gå direkt till fängeslset utan att passera gå” eller klarar sig med en liten snärt på handleden, är det intressant och upplyftande med en graffitifilm som för en gångs skull fokuserar på den breda massans inställning till konstformen. Allt som oftast är det ju gatukonstnärerna själva som krävs på förklaringar, som ska utveckla sina resonemang och försvara sina handlingar och trots att det är både givande och fint att höra smarta, kreativa människor lägga ut texten, är det ju nickedockerna som inte har något emot att bada i H&M-affischernas retuscherade glans, men som går i taket av några färgglada målningar som bör ställas mot väggen och avkrävas svar. Mannen på gatan intervjuas visserligen inte i någon större utsträckning, men rättshaveristerna som får betraktas som de skrikiga språkrören för de missnöjda villaägarna, sätts på prov och tvingas äntligen ta bladet från munnen. Vissa av dem är uppenbarligen sjuka och har fastnat i någon slags läskig psykos – på något annat sätt går det inte att beskriva pensionären som målar över New Orleans-bornas provosoriska gatuskyltar efter Hurricane Katrina. Andra rättskipare verkar helt enkelt bara uttråkade och “buffar” istället för att sitta och ruttna bort med ett soduko i knät på ett grådassigt äldreboende. Men “Silver Buff” – filmens självklara antagonist – drivs av något mycket större. Han ser sig själv som den siste riddaren av ett utdöende släkte, han har ett rättspatos stort nog för att fylla Globen och han gör det dessutom utan några krav på ära eller berömmelse. Det som är lite trist för den silvrige buffaren är att hans förklaringsmodell är instabilare än ett korthus i en vindtunnel och att det krackelerar redan efter några enkla jämförelser från graffitikillarna som gör filmen. Det är dock roligt att se på medan han står och famlar efter de rätta orden. Som tur är kommer de aldrig att infinna sig.

3space

4 thoughts on “Vigilante Vigilante

  1. Den verkar inte finnas tillgänglig som torrent ännu, så det enda alternativet för att se filmen idagsläget är att betala för sig. Pallar du inte signa upp dig på netflix, tror jag att amazon och till exempel vudu erbjuder engångsbetalningar. Vi snackar alltså om att du hostar upp en tre, fyra dollar för att få tillgång till filmen.

    Hojtar dock till om jag hittar den som torrent! Trevligt att du hörde av dig.

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s