Hästmannen I + Sista striden

Handling: En liten skäggig hästälskare från Småland med en garderob full av fantastiska huvudbonader och ett par rejäla stövlar, sköter om sin gård enligt jävligt gamla regler. Det innebär att inga fuskiga traktorer får användas, att det inte kommer bli tal om någon lurig elektricitet och att skaffa en mobiltelefon, en sökare eller åtminstone ett faxnummer kan ni glömma på en gång. Tillsammans med sina tre favoritardenner Mona, Linda och Sally, fixar Stig-Anders Svensson eller “Hästmannen” som han också kallar sig, arbetet på gården ändå. Den stelbenta och onödigt misstänktsamma byråkratin gillar såklart inte upplägget, de fattar ju inte hur en gård utan iPads, gps-sändare eller stationära veterinärrobotar kan operera och gör därför allt i sin makt för att sätta käppar i hjulet på Stig-Anders hemmabyggda skördetröska. Det skaver givetvis lite i sidan på “Hästmannen”, men gården måste ju skötas, hästarna vill klappas och brödet ska ju också bakas, så han strosar lugnt vidare och tänker att det där kommer nog lösa sig. Givetvis gör det inte det, särskilt inte efter att den första dokumentärfilmen gör storstilad succé, vinner guldbaggar och annan skit, den förvandlar ju dessutom “Hästmannen” till en rikskändis som omedelbart ska plockas ner från sina höga hästar. De illvilliga inspektörerna från djurskyddsverket blir nu ännu strängare, de har ju Mr. Jante på sin sida och reprisalierna låter naturligtvis inte vänta på sig. “Totalt djurförbud” slår de kallblodiga och gräsliga kostymerna fast och Stig-Anders liv skakar nu i gängorna. Tillsammans med några barmhärtiga advokater, ett par snälla systrar, en handfull givmilda grannar och iroiska men uppmuntrande facebook-grupper börjar nu kampen om att behålla de tre hästarna. I förlängningen handlar bataljen dock om något mycket större – utan sina snälla hästapållar, har Stig-Anders i dubbel bemärkelse ingenting att leva för.

Omdöme: Fem minuter in i den första filmen slår “Hästmannens” kompis Madelene fast att “den moderna människan kan behöva en sån som Stig-Anders att spegla sig i för att kunna se hur de själva blivit”. Det ligger gräsligt mycket sanning i de där orden. Visst, i den första dokumentären får du som tittare själv klura ut rebusen, SAS beblandar sig nämligen inte speciellt mycket med andra männsikor här, det blir mest hästgullande och kokramande, men i film nummer två, visas budskapet med all önskvärd tydlighet. “Hästmannen” åker in till stan för att tjaffsa med tjänstemän och byråkratkvinnor, han blir intervjuad av TV & radio, tar emot beundrarinnor, fans och nyfikna grannar och hela tiden gör han det med ett leende på läpparna, en ödmjuk inställning och ett redigt och rejält “Hej” redo att skjutas iväg till de som entrar hans synfält. Han visar på ett stort hjärta, ett beundransvärt fint sätt att agera i motgång och får med sig många på sin jobbiga resa. En annan fin förtjänst med filmerna är det skönt långsamma tempot som ger dig som tittare en möjlighet att reflektera över det som utspelar sig på datorskärmen, på widescreen-tvn eller på bioduken, som filmer med ett fullmatat schema sällan erbjuder. En tanke planterar sig, en uppenbarelse dyker upp – inga problem, du har fem minuter av snötyngda tallar i motljus att bearbeta det på innan det kickar igång igen. Avslutningsvis måste jag ge en eloge för den cineastiska tonen som tagit de bästa och mest natursköna delarna från “Ronja Rövardotter” och korsbefruktat det med det lågmälda tempot från “Mitt i naturen”. Har du inte gått igång på naturporr tidigare kommer du göra det nu och det är ingen vild gissning att du kommer vara en fullfjädrad medlem i “Fältbiologerna” inom en snar, snar framtid.

3space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s