Bronies

Handling: 3000 ensamma tonårspojkar, 500 känslosamma dudes och 200 förstående skäggfarsor åker iväg på ett tredagars-konvent för att träffa andra dedikerade “My Little Pony: Friendship is magic”-fans. På mässan köper de svindyr MLP-merch, diskuterar favoritkaraktärer i timtal, kramas lite och träffar de upphausade röstskådespelarna bakom de animerade och färgglada hästarna. Tv-serien som från början var riktad mot den demografiska målgruppen “flickor mellan 5-12 år med köpstarka och lättövertalade föräldrar”, fick snabbt en oväntad men trogen skara fans bestående av manliga tittare som först lockades över av det ärliga tilltalet men som till slut stannade för det fina kompisbudskapet. I en annars så skrämmande värld – fylld av ironiska sarkasmer, skeva förväntningar och grafiskt våldsporr bara några musklick bort, var “My Little Pony” precis vad de här killarna behövde för att känna tillförsikt och glädje inför tillvaron igen. Genom att studera de små ponnysarna och hänga med på deras galna äventyr, lär de sig allt de behöver veta om vänskap och får varje avsnitt ta del av de sex huvudelementen som varje gemenskap bygger på – lojalitet, ärlighet, generositet, snällhet, skratt och magi. Pedagogiskt nog är varje vänskapskomponent representerad av en av hästarna och som om inte det vore nog bjuds tittarna varje gång på ett övertydligt och kristallklart kompisbudskap, med en klassiskt störig scrubs-summering som avslutande knorr. För de här fina killarna är MLP-världen både magisk och underbar, men de tröga klasskamraterna hemma i Idaho hajar givetvis inte galoppen (och de konservativa och homofoba farsorna låtsas mest som att det regnar) men på konventet bland andra likasinnade är det ingen som är för tuff eller för hård för att sjunga med i “A friend for life”, visa uppskattning för andra “bronies” eller uppmuntra någon som lagt ner ett halvårs arbete på att göra en tre dimensionell pärlplatte-tavla av Twilight Sparkle.

Omdöme: Jag slog mig ner i min sackosäck redo att avnjuta denna trevliga dokumentär, inte bara med en flaska julmust, tre påsar chips och två välfyllda dippskålar, utan även med en hel drös fördomar och några helt klart tveksamma förväntningar. Det fanns inte ett uns av tvivel i mig att filmen i huvudsak skulle följa ett gäng uttråkade vita dudes med alldeles för mycket fritid, som letat sig in den här världen på grund av ironiska och halvhjärtade hipster-motiv, ihopp om att valet av subkultur (animerade talande hästar) skulle få dem att framstå som lite mer unika snöflingor. Jag såg verkligen fram emot att se vad de här tokbollarna egentligen hade i sina kikare och var beredd att såga dem längs fotknölarna efter att rått ha skrattat åt dem i nittio minuter. Planen gick dock sådär, det elaka häxskrattet fastnade snabbt i halsen och det tog inte många minuter innan jag förstod att vad de här killarna höll på med är något som bör uppmuntras och firas – inte kritiseras eller hånas. Det är sjukt lätt och dessutom lite frestande att betrakta rörelsen som fattig och löjlig, men sanningen är att många killar (och tjejer) har extremt dålig koll på vad en fin och positiv vänskap innebär och har inga forum för att lyfta den här typen av frågor. Visst, det finns något sorgligt över att det är via talande hästar i en tecknad serie riktad mot dagisbarn, som budskapet om genuin vänskap når fram, men det säger egentligen inte så mycket om subkulturen i sig, utan får ses som ett underbetyg för det resterande samhället. Dokumentärfilmen bjuder på många trevliga stunder – allt från hur den konservativa, stela och fåordiga farsan inser sitt misstag, byter inställning till rörelsen och därmed kommer närmare sin son, till asperger-snubben som äntligen hittar en lugn och tillåtande oas tillsammans med andra “bronies”. När skaparen bakom serien, ett rödhårigt geni, tar emot kärleken från 4000 tacksamma fans, är det gåshud och ståpäls om vart annat. Filmen är jävligt mysig och i fråga om att utvidga den ganska trånga maskulinitetssfären pojkar och män har att röra sig i, gör den en briljant insats.

2space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s