Shut Up Little Man!

Handling: I slutet av 80-talet spelar två pottfrillor in sina aggressiva alkisgrannar, då de har en tendens att skrika barnförbjudna smädelser till varandra under dygnets alla timmar. Ljudkvalitén på de smyginspelade förolämpningarna blir inte “3D-Surround”-kompatibelt direkt, men då väggarna i det plåsterfärgade lägenhetskomplexet fungerar lika ljudisolerande som söndertrasade rispapper och skrikkapaciteten hos de båda herrarna får McEnroe att framstå som en av Askkungens lite mer lågmälda gnagar-funkisar, blir kassetterna ändå fullt lyssningsbara. Den eventuella dippen i ljudkrispighet vägs dessutom upp av intensiteten och hettan i de brutala CAPSLOCK-dispyterna och det dröjer därför inte länge förrän de sprider sig som en löpeld bland landets mer lättexalterade Star Wars-kids. Inom ett par, tre år finns det hemmasnickrade bootleg-kassetter, gedigna serietidningar, konstverk, pins och t-shirts att hitta lite varstans – alla inspirerade av de frispråkiga skrikhalsarna. Pottfrillorna glider nu runt som på moln, de har varit med och assisterat vid födseln av ett nytt, autentiskt kulturpar och dessutom tjänar de lite fina fikapengar på hela uppståndelsen. Men när karusellen börjar snurra lite snabbare och fyra ettrigt giriga bolag slåss om filmrättigheterna och gör allt för att hålla originalbråkarna utanför, drabbas pottfrillorna av exploatörens dåliga samvete och börjar ifrågasätta sina egentliga motiv. Har de skapat en kultrörelse som gläds åt andras olycka? Profiterar de på någon annans missöde? Eller ger de bara den svältfödda och masokistiska publiken vad den innerst inne vill ha? Ambivalensen hos de båda smyglyssnarna sprider sig som en herpesbesprutad löpeld, men samtidigt gäller det att ta ett genomtänkt beslut innan giriglabbarna till företag inser vad de egentligen sitter och tjaffsar om  – det vill säga rättigheterna till två lägenhetsalkisars urspårade kärleksgnabb – och drar tillbaka sina bud illa kvickt.

Omdöme: Av samma anledning som jag i tonåren låg uppe hela nätterna och kastade bort viktig morgonyoga-tid genom att maratontitta på hur ku klux klan-medlemmar, dvärgar, strippor, polygamister, hallickar och andra skumraskfigurer verbalt smiskade upp varandra hos Jerry Springer, uppskattar jag den konfrontativa stämningen som det bjuds på i den här dokumentären. För en konfliktsmart diplomat som mig själv, som på sin höjd pepprar mina kraftuttyck genom att parafrasera gamla Tintin-, Lilla Fridolf och Kalle Anka & Co-tidningar och som aldrig skulle ställa någon mot väggen, höja rösten, ta i med hårdhandskarna, lägga fram alla korten på bordet eller nått annat buffligt machopiss känns det nästan barnförbjudet och befriande att ta del av dispyter som når upp till dessa astronomiska propotioner. Det blir som en hemlig inblick i mänsklighetens allra mest konfliktfyllda och hetlevrade skrymseln eller en sneakpeak bakom anständighetens ridå om du så vill – som garanterat kommer lämna dig både upprymd och imponerad. För samtidigt som du sitter där med en stelnad “såg du den hur den där föraren fullkomligt tappade kontrollen över sin fyrhjulsdrivna Jeep och mejade ner tandemcyklisterna där borta”-min och gnuggar dig i ögonen som ett sandigt John Blund-offer, kan du samtidigt inte låta bli att förföras av gaphalsarnas uppfriskande uppfinningsrikedom och geniala kreativitet. Ha i åtanke att de två tourettsgubbarna trots allt har bott med varandra sen transistorradions tid och därför har finkalibrerat sina förolämpningar in absurdum, zoomat in på varandras svagheter som några anala kirurger och totalt släppt alla hämningar och betänkligheter. Det bäddar för luriga, intrikata och mångbottnade kränkningar som det krävs allt från rimlexikon, telefonkataloger och uppslagsverk till världsatlaser och kokböcker för att uppskatta och förstå fullt ut.

2space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s