An Evening With Kevin Smith

Handling: Kevin Smith, tjockisgeniet bakom kultfilmerna “Clerks”, “Dogma” och “Mallrats” åker på en riksomfattande “Q&A”-turné”, svarar på idiotiska frågor, svär och svettas som en otränad julskinka. För er som inte vet hur en “fråga och svar”-pryl med Silent Bob fungerar, kan jag meddela att nervösa, nerrökta och stammande studenter stapplar fram till en mick, gör ett tafatt försök till att vinna över publiken och Kevin med en intrikat, snirklig fråga, misslyckas fatalt och får sedan stå och skämmas medan det skäggiga miffot med mjukisvästen först lustmördar dem och sedan bjuder på en hejdundrande anekdot. Den pubertala publiken uppträder som en samling hänförda och hjärntvättade sektmedlemmar, lyssnar så att det svartnar för ögonen och hänger på varje ord som om de vore en kollektiv och massiv druvklase. Kevin som visserligen är en slipad och avslappnad historieberättare kryddar sina skrönor med ett par trevliga, men uppenbara sjätte sinnet-twister/Kaiser Soze-element och fanatikerna i publiken som har lagt honom i en liten krubba, placerat den vid ett altare och sedan lyft upp den på en pidestal, går givetvis fullkomligt bananas. De slår sina knän blodiga, viker bokstavligen sig dubbla av skratt och tvingas byta sina nerkissade mjukisbyxor både en och två gånger under föreställningen. För dem är Kevin den ultimata superhjälten, en källa till gudomlig inspiration och ett föredömligt föredöme. För om Kevin Smith, en överviktig, svettig och allmänt “skön snubbe” med lökringar, liten lem och brytningsfel kan slå igenom, finns det fan i mig fortfarande hopp för förlorare som dem att göra det samma.

Omdöme: Det finns egentligen bara två små hinder du måste kravla dig över för att få ut maximal njutning av dessa tre föreläsningar. För det fösta måste du vara beredd på att frekvensen av “dick-jokes” är oproportionerligt hög – även fast du anser dig vara härdad tack vare de tio, femton bastusessionerna du har under bältet eller på grund av den där osedvanligt snuskiga morbrorn/mostern med en förkärlek för fräckisar som ständigt dyker upp på era släktträffar. För det andra är det bara att lapa i sig det faktum att tjocka män med skägg och en smula framgång alltid kommer att ge ett självklart, överlägset intryck och att de per definition inte kommer att nyansera eller brasklappa sina uttalanden. När du väl lagt dessa betänkligheter åt sidan, gått med på köpvillkoren och ögnat igenom användaravtalet är det bara att luta dig tillbaka, rätta till dina coca cola-bottnar och njuta för fulla muggar. I över nio timmar (det finns sammanlagt tre dokumentärer i detta format) kommer Kevin Smith sedan locka med dig in till sin värld som fullständigt kokar över av makabra Hollywood-anekdoter, pinsamma sexuella eskapader och ärliga inblickar i en dekadent och ofta miserabel tillvaro. Att han spetsar till berättelserna så det står härliga till och kryddar dem lite extra med den stora pepparkvarnen krävs det ingen FBI-agent för att räkna ut, men som vi alla vet är sanningen ändå bara ett överskattat och överreklamerat fenomen, alltid subjektiv på ett suspekt sätt och fylld till bredden med välvilliga efterhandskonstruktioner. Herr Smith har varit med tillräckligt länge för att inte gå i “sann mot sanningen”-fällan, utan bjuder istället på den finputsade, tillrättalagda och inövade versionen som alltid smakar och fungerar lite, lite bättre.

2space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s