The Invention of Dr. Nakamats

Handling: Dr. Yoshiro Nakamats är en excentrisk japansk uppfinnare med över 4000 patent under bältet och ett storhetsvansinne därefter. Att kalla “doktorn” för en skrävlig skrytmåns med ett seriöst slag av hybris är att nedvärdera hans enorma ego och sätter egentligen inte fingret på hur mycket den här moderna Oppfinnar-Jocken älskar att prata om sig själv och sin ofantliga briljans. Den hårfina men avgörande skillnaden mellan ett patent och en fullt fungerande produkt bryr sig den japanska nyskaparen inte nämnvärt om och därför påstår han på fullaste allvar att han är både smartare och mer innovativ än Tomas Edison – geniet bakom glödlampan, grammofonen och batteriet. Detta utspel gör översittaren Nakamats utan att blinka och med sina diffusa kreationer “Love Jet” (ett typ av afrodisiak som gör den urbana kvinnan både oemotståndlig och totalt ointresserad av förspel) “PyonPyon” (ett par löparskor med studsfunktion) och “Cerebrex” (en kontorsstol med ett inbyggt kalejdoskop) som främsta meriter är det svårt att inte skaka på huvudet åt eländet. Filmen kretsar kring uppfinnarens helt “normala” vardag där familjemedlemmar, skräckslagna anställda och inhyrda statister deltar i någon slags koreograferad “truman show”-pryl som går ut på att framställa den galna professorn i bästa möjliga dager. Det innebär att varje interaktion oundvikligen leder till att Dr. Yoshiro “blir tvungen” att gå och hämta ännu en uppfinning. “Jaha, du börjar bli tunnhårig och känner dig dessutom lite rädd och ängslig om kvällarna? Här! Prova min senaste uppfinning – en peruk med inbyggd slangbella!“…

Omdöme: Det kanske låter som att jag är tveksam eller rent av negativt inställd till denna film efter det monumentala lustmordet på den kära doktorn, men ingenting hade kunnat vara längre från sanningen. Den här danska dokumentären bjuder på en timmes non-stop action och det finns så många härliga, underliga, knäppa och varma stunder att du blir vimmelkantig och överväldigad redan efter tio minuter. Visst, du känner rätt tidigt att doktorn och hans följsamma entourage har förberett sig ytterst väl på kamera-teamets ankomst, men när den bordusa uppfinnaren glatt visar hur han kommer på sina finaste och mest storslagna idéer (genom att simma under vattnet, lägga sig farligt nära andnöden och därefter skriva ner alla aha-upplevelser på ett specialtillverkat vattentåligt anteckningsblock) eller när han kallt meddelar att han ska leva tills han blir 144 (han har fotograferat sitt matintag i snart 34 år, jämfört bilderna med sitt blodvärde som han också dokumenterat i 34 år och sedan konstruerat den perfekta dieten) glömmer du snabbt bort att huvudpersonen både tillrättalägger och krattar sin egen manege. Det hela är faktiskt en ganska snygg uppvisning från doktorns sida och under långa stunder dras du med i historien, känner dig som en av de bugande nicke-dockorna och tänker att “ja, han är fan fantastisk ändå”. Visserligen vaknar du upp från din fjäskande dvala emellanåt och tvingas bort från de andra ja-sägarna när några av familjemedlemmarna visar hur landet egentligen ligger till eller när några av de sämsta uppfinningarna visas upp för display (skridskorna som är fastlimmade på två radiostyrda bilar är ett bra exempel) men dessa stunder kommer ofta i exakt rätt tillfälle, när du ändå behövde sträcka på benen, dippa lite dipp eller poppa popcorn.

3space

One thought on “The Invention of Dr. Nakamats

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s