Slasher

Handling: En hyperaktiv supersäljare som hade kunnat kränga sand i Sahara, is på Nordpolen och gratistidningar till morgonpendlare, flygs in för att styra upp de knackiga affärerna hos en nergången bilhandlare i Memphis, Tennesse. De ordinarie bilförsäljarna som har en tillbakadragen bibliotekaries övertalningsförmåga och ett munläder torrt som fnöske, glider mest runt på parkeringen, justerar sidospeglar och väntar på bättre och mer lukrativa tider. För säljgurun “Slasher” är detta beteende naturligtvis fullständigt vedervärdigt och någonting drastiskt måste därför göras innan hela företaget går åt den berömda pipsvängen. Ett gäng färgglada ballonger blåses upp, gul avspärrnings-tejp kavlas ut, en tjock DJ hyrs in och på nått sätt får den kedjerökande månglaren tag på en frack som får honom att se ut som en arg liten cirkusdirektör. Som inte det vore nog sätts affischer upp över hela stan som proklamerar att bilar för det löjligt låga priset av 88 $ kommer finnas tillgängliga hos dem under de närmsta dagarna. De billiga och lätta tricksen fungerar givetvis helt enligt ritningarna och när portarna slås upp, springer en girig folkmobb mot de begagnade bilarna med plånböckerna i högsta hugg. “Slashern” tuppar genast upp sig, ger sig själv två sprut med munsprejen och intar sin givna roll som auktionsförrättare / galen pastor. Saken verkar vara biff – företaget kommer räddas – när han plötsligt inser att ingen jäkel kollar på de lite finare modellerna, alla vill bara ha den där superbilliga bilen för åttioåtta dollar.

Omdöme: Som gammal rutinerad telefonsäljare känns det både tryggt och sorgligt att vara tillbaka bland skrävlande super-egon, autentiska falska leenden och timslånga, svettiga övertalningsförsök. Tryggt för att det känns som att man återser en gammal fin vän, har hittat en bortglömd skolkatalog på vinden eller stött på en före detta granne på ICA. Sorgligt för att man påminns om att säljare är en brokig skara människor som med slipad retorik, bakvänd logik och manipulation lurar på folk skit de inte vill ha eller ens behöver. Men oavsett om du jobbat med att sälja kalle anka-prenumerationer till sura småbarnsföräldrar eller gjort något mer nobelt med ditt liv, finns det kvaliteter i filmen som du kommer kunna ta med dig hem. Visst, du kommer tycka att huvudpersonen är lite av ett irriterande as, men trots det kommer du inte kunna låta bli att känna sympati och beundran inför hans kringflackande liv. När han sitter ensam på sitt skitiga hotellrum, med tom blick och två fulla askfat framför sig och ändå ringer hem för att säga godnatt till sina två döttrar, kommer du inse att försäljare trots allt också bara är simpla, enkla människor som drömmer om gemenskap, självförverkligande och lite fin och okonstlad kärlek.

3space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s