Game Over Kasparov And The Machine

Handling: Världens bästa schackspelare blir utmanad av IBM och deras superdator “Deep Blue” på en omgång kung-hotande. Inför fullsatta pressläktare i en skyskrapa i New York ska bataljen mellan man och maskin ta plats och den självgoda ryssen Garry Kasparov räknar kallt med att smiska ettorna och nollorna ur den torkskåpsstora maskinen och att en gång för alla visa att den mänskliga hjärnan är överlägsen en skärm och några krypterade kretskort. Vinnaren över sex matcher är garanterad 400 000 amerikanska dollares och till en början går det exakt som den falskt ödmjuke Kasparov har tänkt sig. Han gillrar fälla efter fälla som det “djupa blå” sväljer med både hull och hår och efter ett tag undrar publiken om det bara är skärmsläckaren som är vaken. I omgång två ändras matchbilden totalt och datorn börjar agera som en überstrategisk “grand old master”. Garry som milt sagt har några paranoida personlighetsdrag innanför västen, anar ugglor i mossen och anklagar IBM’s programmerare för både fiffel och rackarspel. Konspirationsteorierna börjar hagla, han ser schackspioner i varje gathörn och när match tre inleds är han så psykologiskt nedbruten att Torsten Flink nu framstår som Dalai Lama efter en spa-weekend. Frågan alla ställer sig är om han rent mentalt kan ladda om och slå en maskin som varken drabbas av tvivel, självförebråelser eller svaga slutspels-nerver.

Omdöme: Trots att schack är en av världens mest värdelösa tv-sporter lyckas skaparna av denna dokumentär ändå berätta ett fascinerande och intensivt stycke schackhistoria. Med hjälp av gamla sköna varieté-bilder på konstiga, förhistoriska självspelande schack-maskiner, live-bilder från clashen ’97 och intervjuer med de nervösa programmerarna sitter du som på en äng av nåldynor och följer varje drag med en kaffestinn revisors noggrannhet. Att Kasparov själv är tillbaka på slagfältet och lotsar dig genom de största händelserna som han vore Rysslands svar på David Attenborough höjer givetvis temperaturen rejält och fastän du ganska tidigt får veta utfallet av matchen känns filmen aldrig trött eller förutsägbar. Bäst är bilderna från de dagliga presskonferenserna som följer efter varje match. Kasparov står och håller allmän låda och charmar brallorna av journalisterna medan IBM’s team av introverta programmerare mest ser ut som en flock rådjur fångade i strålkastarljuset. Törstar ni efter ännu mer schack-godis efter ni sett klart filmen, finns det bara en sak att göra. Leta upp den andra stora dokumentären i genren, Bobby Fischer Against The World.

2space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s