Breaking And Entering

Handling: Vad som driver en fullt fungerande människa till att kontakta högkvarteret för Guinness Rekordbok och beordra dem att flyga över en mustasch-domare ögonaböj för nu jävlar ska det staplas sockerbitar, förbryllar fortfarande beteendevetare världen över. Viss forskning pekar på att traumatiska händelser i barndomen där individen känner sig negligerad eller till och med nedvärderad, skapar de perfekta förutsättningarna för en bekräftelsetörstig världsrekordbrytare i vuxen ålder. Andra rön pekar på kausaliteten mellan fantasilösa present-föräldrar och hybris-barn som tycker att förmågan att springa ett maratonlopp med en mjölkflaska på huvudet, att äta upp en cykel eller att riva sönder telefonkataloger, är något beundransvärt. En övervägande majoritet av rekordhållarna har alltså ägt skryt-boken någon gång under den förvirrade och formbara ungdomstiden. Trots att de bakomliggande orsakerna fortfarande debatteras eller helt enkelt bara ignoreras, är det i alla fall ett par saker sociologerna är rörande överens om. Det är sjukt egoistiskt att lägga trettio timmar per vecka på att bemästra världssporten “joggling” (jonglering plus jogging) när frun sliter med ungarna och pengarna lyser med sin frånvaro; det är sjukt korkat att trycka upp “the grape guy”-merch bara för att du råkar vara sinnessjukt bra på att fånga vindruvor med mathålet och det är sjukt märkligt att demolera betongblock med underarmarna dagarna i ända bara för att du kan. Det som dock ligger bortom all medicinsk forskning och mänsklighetens samlade förstånd, är varför de lägger veckor, månader och år på att bli bäst i världen på att rocka gigantiska rockringar, nysta ihop världens största garnnystan eller låta näshåret växa till knäna, när allt de får för besväret är ett futtigt “kalle anka cup”-diplom, sitt namn bredvid ett cirkus-freak eller en gepard och exakt noll kronor i prispengar.

Omdöme: Jag gillar den här jäkeln! Visst, det är inte världens mest angelägna ämnesval och den kommer garanterat inte vinna några fair play-priser på någon prestigefylld dokumentärfilmsfestival i Kanada (huvudkaraktärerna är alldeles för osympatiska för det) men i rätt sinnesstämning och med passande stimulantia kommer du garanterat att få en avslappnad och trevlig kväll om du väljer att slösa bandbredd på denna 1.27:a. De tre huvudhistorierna kommer garanterat att fascinera dig och även om du inte kommer heja och vifta lika ivrigt med pompomsen för samtliga rekordaspiranter, finns det hela tiden ett löfte om att förklaringen till varför de gör detta, bara befinner sig en scen bort. För solarie-snubben med pulsbältet som pryder youtube-klippet här ovanför kommer klarläggandet ganska snabbt. Hans farsa var en bitter och grinig östtysk som ständigt hackade på honom och som coach för hans basketlag, aldrig lät honom spela. Sånt fubar-beteende sätter spår i en ung pojke och resultatet kommer som ett brev på posten 40 år senare – ett 111 timmar långt friskis & svettis-cykelpass på ett fuktigt gym i Florida. De andra två herrarna, joggling-snubben och vindruve-fångaren bjuder inte på lika sentimentala motiveringar som brun-utan-sol-spinnaren, men de brottas med minst ett par komplex för många och oavsett snyftfaktorn biter deras kamp tag i dig som en rabiat rottweiler. Ska barfotaclownen roffa åt sig världsrekordet mitt framför näsan på värsta konkurrenten (det finns för övrigt bara två registrerade utövare) och kommer öga/mun koordinations-experten att krossa den äldre vintramparens rekord? Spänningen är olidlig in i det allra sista, men för de som inte kan hålla sig är det bara att snegla i Guinness Rekordboken du fick i julklapp.

3space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s