The Shutka Book Of Records

Handling: I Shutka, Makedonien går du inte hemifrån utan ett imaginärt mästarbälte, en enorm vinnarskalle och ett par nytvättade snackebyxor. Värlsmästarramsan som ödmjukt förklarar hur överlägsen, snygg och fantastisk du är kommer att upprepas ungefär 150 gånger det kommande dygnet och trots att den sitter som en solblekt, gammal skön keps kan det hända att du slänger ur dig en oskyldig liten vit lögn och höftar till det – du vill ju trots allt imponera lite extra på grabbarna. Du skulle dock aldrig få för dig att ge dina motståndare en komplimang, en millimeter eller ett omnämnande och att nyansera din egna mästerliga prestation kommer inte på fråga. Det faktum att tävlingsgrenarna råkar sammanfalla med dina egna banala fritidsintressen är naturligtvis bara en ironisk tillfällighet och man måste ändå erkänna att det krävs både hårt arbete och skicklighet för att bli den bästa kassettbandssamlaren, den mest överlägsna älskaren eller den snyggaste kaffedrickaren. Och skulle du gud förbjude och mot all förmodan förlora en prestigefylld tävling, vilar du i alla fall tryggt i vetskapen att en hetsig fyra-timmars diskussion med ett gäng värdelöst dåliga förlorare är minst lika värdefullt och givande som att ro hem den där guldmedaljen. Om ett par dagar kommer du dessutom ha glömt bort hela gåsboxnings-fadäsen/brevduve-fiaskot/vampyrdödar-debaclet och satsar nu istället allt krut på att bli bäst i världen på att tala med hästar, plundra gravar och skära av förhud. Shutka är roligt på det sättet – alla är potentiella världsmästare, frågan är bara i vad?

Omdöme: Vad som egentligen kommer att inträffa när det kapitalistiska systemet kollapsar är en så kallad halvljummen potatis. Anhängare av den fria marknaden anser med emfas att ett samhällsbygge utan ekonomiska incitament alltid resulterar i ett anarkistiskt kaos utan varken lagar eller moral, medan skeptiker till det monetära systemet stenhårt tror på att en futuristisk kumbajamalo-tillvaro med el-bilar, hampa-kläder och nano-teknik i överflöd är fullt möjligt även utan bomullslappar som morötter. Dessvärre tror jag att båda parterna missar målet med bred marginal och satsar istället mina slantar på att tillvaron i Shutka är ett mer troligt framtidsscenario. Visserligen innehåller min vilda gissning ett par deciliter önsketänkande, men när människor är fria att göra vad dom vill, är det då inte väldigt troligt att dom satsar sin tid och sin uppmärksamhet på saker de vill bli världsbäst på? Oavsett vad som händer med sms-lånen i framtiden, kommer invånarna i Shutka att fortsätta köra sitt race. De kommer fortfarande att vara entusiastiska, diskussionsglada romer som gillar att glida runt i briljanta “eurosport”-kreationer, ställa upp i olika obskyra tävlingar och känna sig odödliga. Roligast/mest patetiska är förövrigt byns manliga, lite äldre medlemmar som drabbats av så mycket hybris och storhetsvansinne att de titulerar sig själva som världsmästare på allt. De klär sig snyggast, har de bästa åsikterna, dricker den finaste spriten och jonglerar säkrast. De sjunger fagrast, flugfiskar stiligast och debatterar lurigast. Kort sagt är de precis som alla andra män, förutom att de är aningen mer ödmjuka.

2space

2 thoughts on “The Shutka Book Of Records

  1. Mycket bra gillar man “Zigenarnas tid” och “Svart Katt Vit Katt” och stämningen i dom filmerna kommer man garanterat gilla denna.

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s