Home Movie

Handling: Fem fantasifulla husägare som hellre skulle kevin costner-kasta sig framför en kanonkula än att bo i ett grått och tråkigt radhus, förklarar varför färdiga heminredningslösningar är lika med döden och vad som kan hända med ett hus om man bara är villig att kavla upp ärmarna och tänka utanför den där jävla ikea-boxen. Vi får stifta bekantskap med den mysiga och mustaschprydda alligatorbrottaren som vänt samhället och alla alkispolare ryggen och numera glassar runt och tar det piano på en husbåt. Vi lär känna den galna katt-tanten och hennes minst lika tokiga katt-gubbe som bjuder upp till dans och visar hur våra lägenheter kan komma att se ut i framtiden om endast katter får utbilda sig till inredningsarkitekter. Dessutom blir vi inbjudna till den sönderopererade japanska sitcom-drottningen som snickrat ihop en trädkoja på hawaii och till hippieparet som förvandlat en missilbunker till en underjordisk mysgrotta. Sist men som vanligt inte minst bjuds vi på en enastående husesyn av den mänskliga inkarnationen av Oppfinnar-Jocke. Han spatserar runt i sin lite för tajta “jag är en gammal, gråhårig pensionär, men har i alla fall inte gått ner mig fullständigt”-tröja och demonstrerar sin bensindrivna lazee-boy, visar hur den läskiga robot-betjänten funkar och berättar fördelarna med att kunna styra akvariebelysningen med hjälp av en hederlig knapptelefon. Framförallt visar han oss att kalles, musses och långbens overkliga husvagnsinredning kanske inte var något fantasifoster från herr disneys sida trots allt, utan snarare att vi bör betrakta den som en nostradamus-profetia på väg att bli realiserad.

Omdöme: Jag har här ovanför redan gett er de mest självklara och lättförklarade epiteterna på våra huvudpersoner, men precis som hos en riktigt maffig lök eller bland ryska små trädockor gömmer det sig ständigt en kinder-överraskning under nästa lager. Mustasch-snubben presenterar sig och ganska omgående kryper det fram att han är en krabbälskande grubblare som inte pallar med storstadstrycket längre och som huvudsakligen livnär sig på att sälja alligator-skellett till etiskt förvirrade turister. Bra tänker du, jag vet ungefär var jag har den här rackaren. Men icke sa nicke, ett par klipp senare sitter du och tar del av makabra jetski-historier, plockar upp ledtrådar om eventuella swingersparty och vet varken ut eller in. Samma känsla drabbar dig när den gaggiga och falskt ödmjuka oppfinnar-jocken plötsligt börjar hypnotisera/förföra sin femtio år yngre macguyver-groupie/assistent eller när den plastiga trädkojsbyggaren börjar bossa runt sin 20-åriga djungelbutler och berätta om sin marijuana-odlande son. Det är med andra ord ett fantastiskt persongalleri vi lär känna genom filmens gång och att samtliga kandidater går från klarhet till klarhet skadar naturligtvis inte. Har du sett regissören Chris Smiths tidigare mästerverk vet du vad har att vänta och för er andra är det bara att sätta igång med läxläsningen – först betar du av “american movie” och sen hugger du tänderna i den fantastiska “home movie”.

3space

3 thoughts on “Home Movie

  1. letat runt efter filmen, dock utan resultat, hittar bara två korta snuttar på youtube… har du en länk?

  2. jag har letat och letat efter en länk som du ska kunna ta del av, men tyvärr ingen framgång. flertalet av dokumentärerna på denna sida kommer från TehConnection men i skrivande stund är dörrarna där tyvärr helt stängda och därför ett ytterst dåligt länk-tips. jag ska dock hålla ögonen på vid gavel och se om den inte dyker upp på intranätets mer publika forum.

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s