The Rainbow Man – John 3:16

Handling: En introvert tv-junkie stegar in i hallen efter en lång, mödosam dag på bilverkstan och ska precis langa i väg en flintstone-homage, när han upptäcker att frugan och deras gemensamma dotter är borta med vinden. Repliken “honey, I’m home!” fastnar liksom i halsen och Rollen Stewart som den övergivna lilla dumburksfantasten heter, känner att tårarna så sakteliga börja rinna ner för hans smutsiga små kinder. Han bölar i ungefär två år, blir av med jobbet i  samma veva och bestämmer sig därför för att börja odla weed i trädgården, för att på nått sätt betala av amorteringarna på huset och hålla fogden på lämpligt avstånd. Efter ytterligare några år av professionellt soffpotatisande, får han en uppenbarelse om att han borde bli rik, respekterad och känd, men istället för att ta den klassiska routen via hollywood, kilar Rollen upp på vinden och hämtar sin bästa clown-peruk, går igenom sina gamla mellanstadie-moves och bestämmer sig för att frekventera så många tv-bevakade sportevenemang det överhuvudtaget går. Efter sju år och otaliga “titta, där bakom basketkorgen/brännplattan/målstolparna står jag och fånar mig” är kändisskapet ett faktum, reklamerbjudanden börjar sippra in och trots att “the rainbow man” borde befinna sig på ett all time high, känner han sig mer miserabel än nånsin. Allt är så förbannat ytligt, ingen vågar visa sitt rätta ansikte och i ett ytterst svagt, “ligga på soffan och tycka synd om sig själv”-ögonblick zappar han förbi den kristna indoktrineringskanalen och drabbas av ytterligare en uppenbarelse. Jorden håller på att gå under, endast Jesus kan rädda mänskligheten från den annalkande apokalypsen, men med tanke på att ingen sett till Gud Jr på ett tag, är det kanske bäst om Mr. Stewart själv tar tag i saken, iförd sin gamla färgglada tupé, sina spastiska dansrörelser och en pickup-truck fylld med hemmagjorda bibelreferenser.

Omdöme: Vid en första anblick kan en amerikansk sportevenemangs-linslus, verksam under det neonfärgade 80-talet te sig som ett irrelevant dokumentärfilmsämne för moderna skandinaver som saknar den där speciella relationen till de tre stora amerikanska sporterna. Och visst, det är säkert flera av er som aldrig tidigare hört talas om denna charmiga tv-clown, några av er kanske till och med hatar sport i allmänhet, men med tanke på att Mr. Stewart personifierar den klassiska längtan om att en dag bli känd, skitsamma för vad, borde filmen vara av stort intresse för er alla. För vad regissören med all önskvärd tydlighet försöker berätta är vad som händer om du plockas upp i strålkastarljuset utan en stabil, stöttande omgivning och saknar ett friskhetsintyg från din lokala terapeut. Du kan vara en tillsynes sorglös man som gillar att dansa, gå på basebollmatcher och bära clown-peruker, men har du inte bearbetat dina tidigare sorger på ett adekvat sätt, kommer det förr eller senare att gå käpprätt åt skogen. Är det inte drogerna som till slut sätter klorna i dig, kan du räkna med att religionen gör det. Är det inte utomjordingarna som drar ner dig i skiten, kommer kvinnorna att göra det. Rollen Stewart har levt ett onödigt hårt liv och varit dum nog att bränna sig på samtliga av dessa plattor, men istället för att bara att skratta åt eländet kan vi använda hans historia som en sedelärande anekdot i förebyggande syfte. Och pallar du inte det, ja då går det utmärkt att kolla på filmen i alla fall. En skäggig, plågad man, klädd som en nyfrälst clown, dansar runt för att sprida herrens ord. Det är fan så mycket mer intressant än “Let’s dance”, “Doobidoo” och allt det där andra folk vanligtvis bedövar sin tristess med.

3space

One thought on “The Rainbow Man – John 3:16

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s