Dirty Hands

Handling: En destruktiv spjuver med allvarliga spel-, sex- och relationsproblem, springer runt på Los Angeles bakgator med ambitionen att fucka upp så många av de grådassiga fastigheternas fasader som det är mänskligt möjligt. Med en förkärlek för kaosartad och provokativ konst, har David Choe nämligen bestämt sig för att sprida skräck, förundran och förvirring längs sin väg, vare sig det handlar om gammal hederligt graffitti-bus eller bara slumpmässigt robin hood-snatteri. Från onödigt livsfarliga dinosaurie-expeditioner i Kongos tätaste djunglar ackompanjerad av intet ont anande Pygmé-arméer till tvingad isolerings-kvarsittning i Japans barska fängelsesystem navigerar David genom livet med en pojkspolings naiva fascination, i jakten på tillvarons kryptiska och underliggande mening. Problemet för den mentalt nertyngda guerilla-konstnären verkar vara att allt till slut bara blir tråkigt och meningslöst, oavsett om det handlar om att erövra konstfacks-groupies, sälja 30 000 $-tavlor eller banka på högljudda symbaler. Så Mr. Choe fortsätter att globetrotta runt världen som en internationell guttaperka, ständigt sökandes efter nästa stora kick eller konstnärliga-aha-uppenbarelse och vänder bara hem till Cheese-burgarens förtrollade land när ett gäng tavlor ska krängas eller en konstinstallation ska saxas av. Sin försummade flickvän, sina ständigt förbisedda vänner och sin störiga familj ger han exakt så lite omtanke och uppmärksamhet att de åtminstone inte säger upp bekantskapen och lämnar honom för gott. Är man en missförstådd och deprimerad konstnärssjäl, som har det stora banksy-breaket precis runt hörnet, är det tyvärr smällar man får ta.

Omdöme: Om det finns något vi hamsterhjulsspringande, fåraktiga flockdjur går igång på gång efter annan, är det förkovringen och nergöttandet i “utanför-boxen”-människor och deras irrationella förehavanden. När en person bara skrattar åt och pissar på de regler, lagar och normer vi antog gällde för alla, tänds något i oss och för en stund lockas vi att tro att “det där skulle lika gärna kunnat vara jag”. Givetvis är det bara dumdristigt önsketänkande, men att leka med tanken är i alla fall stort och i ett par dagar går vi därför runt och känner oss lagom malliga. Vi har sett det komma och gå med böcker som “alkemisten”, förundrats över snubben i “into the wild” och nu har vi alltså en ny deltagare inom dokumentärfilmsfältet. Det kanske verkar som att jag ställer mig aningen skeptisk till detta genommänskliga fenomen, men ack så fel du tar. Medan jag tittar på filmen hinner jag rita upp riktlinjer för mina tre nästkommande världsomseglingar, jag har skisserna till sju tunga litterära verk nästintill klara och lösningen på mellanönsternkonflikten är bara ett par schackdrag bort. Jag fullkomligt älskar att lura mig själv på detta sätt och ser idel fördelar med denna typ av verklighetsflykt. Vill du smaka på samma härliga förnekelse-ritual är det således bara att hugga tänderna i denna märkliga och lite okonventionella dokumentär. Och känner du fortfarande att magen kurrar efter filmen, kan jag varmt rekommendera att du laddar ner David Choes sinnessjukt intressanta intervju hos Howard Stern. Då får du reda på hur facebook gjorde lille David rik bortom sina vildaste drömmar och dessutom inser du varför Mr. Stern otvivelaktigt är den skickligaste mediapersonligheten någonsin.

2space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s