Project Grizzly

Handling: En kanadensisk superscout med MacGuyver-komplex och fransiga mockajackor, drömmer om att en dag bli attackerad av en flock könsmogna, rabiata grizzly-björnar – endast iförd sin hemmasnickrade pansardräkt (tänk dig Plåt-Niklas, Optimus Primes och Skalmans gemensamma H&M-kollektion för en mental referens). Troy Hurtubise, som den våghalsiga lilla flanell-skjortan egentligen heter, lider dock inte av av några långtgående självmordstankar, utan ambitionen är att den teflon-impregnerade cement-overallen ska genomgå alla otänkbara och långsökta lackmustest innan den två meter höga Buzz Lightyear-kostymen är redo för lite klassisk, livshotande björnbrottning. Hans inavlade karlakarlar till polare kommer gärna till undsättning och börjar omedelbart att slå Troy i huvudet med yxor, kedjor och stora basebollträn. Efter ett tag tröttnar tuggtobakarna på det primitiva gatuvålds-alternativet och börjar istället att köra på honom bakifrån med en madrass-inlindad pickup-truck i 50 km/h. När även den “pepsi-challengen” går igenom de vedertagna FN-direktiven för säker björndräktshantering, puttar de först ner honom för en lång, jävla backe, sätter sedan fyr på honom och avslutar till slut “plus”-segmentet genom att skjuta honom med en gevärskula i magen. När alla intetsägande björnförsvarar-aktiviteter till slut är avprickade är det så äntligen dags att åka ut på vischan och försöka hitta pappa Baloo. Det kommer inte att bli en enkel match för Troy och hans mustaschprydda gäng av jeansskjortor – det ska gudarna veta – särskilt med tanke på att otympliga 135-kilosdräkter oftast agerar lite irrationellt på fuktig, spröd mossa jämfört med hård robotvänlig asfalt.

Omdöme: Jämförelserna med Werner Herzogs hypade “Grizzly Man” är nog oundvikliga med tanke på det gemensamma ämnesvalet och de kusligt likartade titlarna, men istället för att rygga tillbaka och låtsas som att det regnar män, låt oss hellre få det överstökat snabbt och enkelt så att vi sedan kan gå vidare till lite mer konstruktiva och relevanta tankebanor. Ja, båda filmerna bärs fram av en färgstark, labil spänningssökare som drömmer våta drömmar om “bruna isbjörnar” och ett hot om en ond bråd, skogsdöd ligger hela tiden och lurar mellan trädtopparna. Men nej, filmerna attraherar nödvändigtvis inte samma typ av publik och medan snubben i “Grizzly Man” får betraktas som en förrymd mentalpatient är Troy mer av en “quarkie character” som gillar styrkegympa och överlevnadsläger. Vi drar ett streck i jämförelse-sanden och konstaterar istället att detta är en förbannat ovanlig och sevärd film. I många fall går det att få tag på intressanta, ekologiska, “ett med naturen”-aktiga dokumentärfilmer som på något sätt alltid andas lite Arne Weise och som får en att krypa lite närmare dokumentärfilmsbrasan. I många andra fall kan du lätt komma över framtidsvurmande, sci-fi-porriga och hemmasnickrade dokumentärer fyllda med teknikbögar. Men inte förrän nu (filmen kom ut 1996. reds anm.) har dessa två fält korsbefruktats på ett lika erotiskt och tvärvetenskapligt vis. I ena stunden är det som om du umgås med några av grabbarna i “Doctor Quinn” och bara snackar skit om knivar och olika schyssta läderbälten, för att i nästa sekund transporteras hem till Uppfinnar-Jockes garage där han håller på att utveckla en post-apokalyptisk hockeyutrustning.  Det är minst sagt snabba och trevliga kast, men så emellanåt för att vagga in tittaren i någon slags stegrande upprymdhet, harklar Troy sig och fyrar av en sån där historia som bara en person som dricker sitt eget piss, kan bjuda på.

youtubelogo

4 thoughts on “Project Grizzly

  1. Fan vilka trevliga komplimanger så här på en tisdagseftermiddag! Nej, jag skriver inte på daglig basis. Nej, jag är inte verksam som journalist. Jag har visserligen de yrkesmässiga verktygen för att klara av skiten, men tyvärr saknar jag motivationen och de vassa armbågar som faktiskt krävs för att överleva frilans-djungeln.

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s