Big Bucks : The Press Your Luck Scandal

Handling: Ett intensivt och obehagligt litet skäggmongo sitter hemma och pillar sig själv i naveln när han plötsligt knäcker den överentusiastiska och lätt retarderade gameshowen “Press Your Lucks” slumpgenerator. Lite drygt tre veckor senare står Michael Larson som det elaka lilla geniet egentligen heter, bakom programmets elektroniska podium tillsammans med två andra giriga satar, det falska “antikrundan”-leendet påslaget och händerna i hjärtmassage-mode, redo att sjösätta sin jävulusiska plan. Mellan honom, extremt snabba cash och en permanent plats bland tv-historiens största och mest innovativa svindlare står nu bara hans ökänt kassa nerver, hans kusligt snabba reakationsförmåga och att de förutbestämda mönsterna uppenbarar sig, trots att en hurtig, klämkäck programledare står och spelar allan-ballan framför tv-publiken. Hur det hela slutar ska jag inte vara sadistisk nog att avslöja, men jag kan ju i alla fall säga att försöket får ett par bigwigs i produktionen att sätta kaffet i halsen och enligt initierade källor på imdb, sket minst en av dem dessutom ner sig av ren och skär nervositet.

Omdöme: För er som inte laddade ner torrenter eller streamade så mycket tävlings-tv under våren 1984, bör genast springa hem, skämmas och sedan fördjupa sig i denna underbara subgenre. Deltagarnas girighet fullkomligt sprutar ur ögonen på dem, deras fejkade entusiasm är oerhört obehaglig och programledarens jargong är så tvivelaktig att “Vem vet mest”-Rickard framstår som ett finkänsligt societetslejon i jämförelse. Vad jag försöker säga är att om dokumentären enbart kretsat kring gamla sköna tävlingsprogram hade jag varit en glad och tillfreds kampare, men när de dessutom hittar en av tv-historiens mest genialiska move att hänga upp dramaturgin kring, är jag helt och hållet såld. Orginalbilderna från 1984 bjuder på så mycket godis för både öron, ögon och spänning att du inte tror det är sant. Att det är människorna bakom “Press Your Luck” som även står bakom dokumentären drar ner lite på filmens authensitet något, men när de åldrande programledaren går in och interagerar med en stillbild från orginalsändningen är allt genast förlåtet. Man förstår att de tycker att redigeringen är högteknologiskt och modern, men med dagens mått mätt, blir det bara platt, konstigt och oerhört fantastiskt roligt.

3space

One thought on “Big Bucks : The Press Your Luck Scandal

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s