Carts of Darkness

Handling: Adrenalinkåta, kanadensiska uteliggare tävlar om vem som först kan ta sig ner för en brant landsväg, ståendes på en kundvagn fylld med pantburkar, sten och spritflaskor. Givetvis fejkglömmer de salongsberusade extremsportarna hjälmen och de tillhörande knäskydden i kartongtältet varje gång, men det är skit samma, för om de har kalibrerat sina kärror optimalt och hittat den perfekta fördelningen mellan betongblock och jack daniels-flaskor, kan de utan problem komma upp i en 70 km/h och då är det ju “game over” i vilket fall som helst. Och med tanke på att vägarna är löjligt trafikerade och i runda slängar bjuder på en sextion, sjutton rödljus, får man kallt räkna med att en två, tre fartkåta skägg per säsong, trillar av den berömda pinnen. Dock bör man understryka att “kundvagns-bob” är en extremsport som alltid genererar både snabba och svarta cash. Ett par vändor upp och nerför backen, med korgen fylld med pantburkar och flaskor, ger lätt de hemlösa rävarna en tjugo, trettio dollar. En summa som utan några som helst problem täcker deras dagsbehov av sprit, ölkorvar och weed.

Omdöme: Den första halvan av filmen är bland de fetaste trettio minuterna jag någonsin upplevt i dokumentärfilms-väg. Spänningen i samband med de livsfarliga och dödsföraktande loppen är stundtals brutal och eftersnacket i de hemlösas motsvarighet till “greenzone” är hela tiden genialiskt. De sitter där med en öl i näven, mår som några nyförälskade kungar, höga på adrenalin och illegala droger och bjuder på så mycket djup insikt till livet att Dalai Lama framstår som än mer rubbad. Det är minst sagt sjukt att se “samhällets bottenskrap” sitta där och tindra med ögonen över hur soft och trevligt livet är för dom i kundvagns-gänget som knäckt livskoden och nu kan glida runt som några småungar på en lekplats, med fickpengar i överflöd och välbehövlig sprit i kroppen. Filmens avslutande del är fortfarande briljant, men tappar något i kvalitet och tempo när rullstols-regissören klampar in och snor merparten av uppmärksamheten från de livsglada och fria kundvagnsåkarna. Trots det narcisistiska snedsteget från regissörens sida, måste man ändå erkänna att han har lyckats knåpa ihop en makaber produkt, som har all potential i världen att bli dokumentärgenrens nästa Grizzly Man, King of Kong eller Wonderful Whites of West Virginia.

2space

One thought on “Carts of Darkness

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s