If A Tree Falls

Handling: “Earth Liberation Front” består av ett gäng vegetariska före detta trädkramare som har haft det upp till hit med alla “kumbajamalo”-doftande demonstrationståg (fulla med lama ordvitsar och ett överdrivet användade av utropstecken och smil-gubbar), ineffektiva facebook-grupper och arga, men framför allt meningslösa insändare i lokaltidningarna – sidorna specialdesignade för populistiska politiker, bittra pensionärer och naiva, desillussionerade tonåringar. Medlemmarna i ELF både understryker och kräver att storföretagen ska sluta upp med att vara konstant dumma i huvet, länsa 95% av naturparkernas träd och bara tänka på pengar hela jävla tiden. De är så in i helvetes övertygade att de till och med hänger på superhemliga icq-chattar, lägger upp pyroman-porr på tuben och internet-mobbar skogshuggare om det är det som krävs för att få folk att lyssna. Men 10 000-kronors frågan är om det ändå inte bara räcker med några häftiga explosioner, anonyma, maskerade män och en pressrelease med en arg dödskalle och några skallerormar på för att fotbollsmorsorna och curlingfarsorna ska fatta galoppen. Eller? Den som lever får se och innan du avfärdar detta som något glorifierat, ideologiskt eko-trams, vill jag bara påpeka att det är så här nära »verkligheten« kommer »fight club« i en hypotetisk karaoke-tävling.

Omdöme: De initiala biverkningarna när man knaprar i sig ett sånt här ekologiskt dokumentärfilms-piller innefattar himlande ögon, ett ständigt suckande och några knappt hörbara sarkasmer i stil med “vem fan tror dom här präktiga al gore-marionetterna att dom är egentligen?” Efter en halvtimme kommer acceptansen över jordens omedelbara och odiskutabla undergång krypande, medan dina tidigare hatkänslor gentemot hempakoftorna nu börjar likna kärlek, banne mig. Tio minuter senare sitter du och totalfascineras över trädgårdstomtantarnas totala kunglighet när de på klassiskt “mission impossibe”-manér obemärkt glider in i en övervakad byggnad och riggar upp en jävla anarkist-bomb som hade fått högteknologiska utomjordingar att bli gröna/re av avund. Dina suckningar bör nu vara helt borta och har med största sannolikhet ersatts av ett permanent flin. Det din kropp upplever just nu är hur det känns att kolla på en dokumentär som har samma schwung i dramartugin som en slipad, sommar-blockbuster och vet du vad det fina i kråksången är? Allt är sant! (Egentligen är det inte sant förrän jag låter mina sadomasokistiska sidor vinna över mina apatiska, lunkar över till imdb’s diskussionspryl och får mina verklighetsringar rubbade.)

2space

One thought on “If A Tree Falls

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s