A Million In The Morning

Handling: Åtta jävligt bredarslade tv-junkies, ett kamerateam och en reporter med en optimistisk, tysk mustasch, sitter i en glasbur på Times Square och gör sig redo för att slå ett totalt meningslöst världsrekord. Ett filmmaraton bestående av 57 så kallade klassiker ska konsumeras på 123 timmar och endast små tiominuters-pauser är tillåtna mellan de något repetitiva hollywoodproduktionerna. Under filmvisningen springer den uppkäftige och brutalt ärliga reportern runt och intervju-mobbar de tävlande för att skapa lite spänning och dramatik. När tävlingen glider in på sin tredje dag börjar några av kombatanterna att leka med imaginära hundar, skratta som rabiessmittade hyenor och fullständigt tappa greppet om verkligheten – vilket leder till att intervjusvaren blir lite åt det diffusa, surrealistiska hållet. Reportern och det rutinerade filmcrewet som också bojkottar sömn under hela tävlingen, gör sitt absolut yttersta för att reda ut förvirringen, men med tanke på att de också bara yrar i nattmössan, förvandlas “guinness rekord”-försöket snabbt till någon slags urspårad, mardrömslik kräftskiva där filmerna och sömnlösheten suger musten, dillsaften och den mentala stabiliteten ur deltagarna.

Omdöme: I vanliga fall när jag reser mig från soffan efter en riktigt trevlig och intensiv dokumentärfilmsvisning, gör jag det som en något klokare, lite mer insatt och bättre uppdaterad individ. Det är nödvändigtvis inte alltid kunskap eller fakta som jag har något reelt användningsområde för, men jag känner i alla fall att min hårddisk med totalt meningslös och trivial information fått sig några nya trevliga mappar. Den här gången lämnar jag dock min nerrökta möbel som en väldigt förvirrad ung herre och det känns nästan som jag blivit aningen dummare av att titta på filmen. Trots denna ovanliga och förhastade reaktion, kan jag ändå inte låta bli att fullkomligt älska och avguda detta suggestiva mästerverk. Redan från den första scenen vaggar regissören in dig i något slags underbart, febrigt tillstånd med hjälp av apokalyptisk musik, stora blinkande neonskyltar och en nerbruten trött reporter med fallskärmsstora svarta ringar under ögonen och blodfläckar på tröjan – och han släpper inte taget förrän den skönt långsamma eftertexten börjar rulla.

3space

2 thoughts on “A Million In The Morning

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s