The White Diamond

Handling: En flygingenjör som fullkomligt älskar zeppelinare, åker ner med sin nya obeprövade heliumballong till Guyana för att filma ett spektakulärt och mytomspunnet vattenfall. Han har mekaniker-tummen mitt i röven, är en tung belastning för hela projektet och som om inte det räckte för att förvandla crewet till ett gäng nagelbitande nervvrak, har den gode doktorn dessutom blod på sitt cv. I början av nittiotalet var den labile flygdocenten iväg på ett liknande uppdrag i Indonesien, när skiten plötsligt träffar fläkten. Han har glömt att ladda batterierna till nödradion, han har inga säkerhetsrutiner och han freakar ut som en 14-årig konsertbesökare när hans mångåriga kollega flyger in i ett träd och faller till marken som en övermogen frukt. Detta sätter naturligtvis sina emotionella spår hos den åttafingrade Graham Dorrington som vill ha revanch för sitt tidigare misslyckande mer än något annat. Prestige, yrkesstolthet och en barndomsdröm om att flyga både lätt och ljudlöst, står också på spel för Zeppelinar-junkien och hans två följeslagare herr “tugga på hallucinogena blad” och kapten “moonwalka på blöta klippor”.

Omdöme: Så fort Werner Herzogs knackliga tysk-amerikanska brytning studsar ut från mina sunkiga datorhögtalare, försätts jag i ett extremt lugn som endast kan jämföras med Arne W’s inverkan på mina julaftnar eller Arne H’s effekt under VM 94. Utan några krusiduller inser jag att de närmaste nittio minuterna kommer innehålla så mycket filmgodis i form av oväntade infallsvinklar, konflikter och pinsamma tystnader att jag kan lämna vitlöksdippen i kylen och chilla med den riktiga godispåsen på två komma tre kilo, till morgondagens visning. Inga extra tilltugg krävs när du bjuds på våghalsiga stunts, sköna, trippiga utläggningar och extremt tilltalande naturbilder. Som om inte det vore nog får du dessutom en av dokumentärhistoriens skönaste snubbar med på köpet. Den alltid lika optimistiska Marc Anthony Yhap som är en jävel på djungeldroger och vars bästa polare är en väderkänslig tupp, är en så fin männsika att jag skiter i att slänga upp den sedvanliga trailern, utan bjuder er istället på ett fenomenalt klipp som förklarar hans storhet.

2space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s