Bobby Fischer Against the World

Handling: Världshistoriens mäktigaste schackspelare, Bobby Fischer, var ett barnsligt bångstyre som började sura så fort en bonde stod lite snett eller en remi-fis satte sig på tvären. Trots sitt emotionella handikapp var han en gudabenådad naturbegåvning i den ädla konsten att flytta runt trästatyer på små kvadratiska bräden och tack vare två riktigt värdelösa föräldrar spenderade lille Robert all ledig “fan, varför är just mina päron så fantastiskt sega i huvet?“-tid på att förfina och bemästra det luriga spelet. Hans “10 000-timmar till universalgeni“-träning bockades av innan Fischer ens fick ta moppe-körkort och i samma veva sopade han hem sin första nationella titel med förbundna ögon och ena handen i byxfickan. Han var en av världens mest briljanta sportstjärnor (nåja, egentligen mer i regionen av riktigt skickliga “kasta gris”-spelare, backgammon-proffs och bridge-tanter) men hatade den massmediala uppmärskamheten och den ideologiska pluspoäng-jakten så till den grad att Looptroop, anno 2000, framstår som ett gäng “allsång på skansen”-hungriga linslöss.

Omdöme: För mig som växt upp med en 4×4 meter stor Jan-Ove Waldner-poster på väggen, överdoserat på Rocky-filmer och fått höra “kommunism är så jävla korkat, kolla bara på Lenin och Mao”-upplysningen sen bröstmjölksdagarna, är det inga som helst problem med att identifiera sig med den amerikanska publikens inställning jämtemot Fischer och hans makalösa bedrifter. I J-O’ s fall var motståndaren en kinesisk fabrik som på löpande band spottade ur sig pingpong-maskiner som av någon anledning alltid förde tankarna till svenska flicknamn och i Bobbys fall var antagonisten ett sovjetskt kärnkraftverk som massfabrikerade mänskliga miniräknare utan vare sig puls eller tillgång till spegel. Vid en solklar vinst fylldes underhundarnas supportrar av en nationell stolthet som idagsläget endast påträffas bland ekologiska uppfödare: “Du kan producera hur mycket oäkta skit du vill, men i jämförelse med våra frigående höns/pingisspelare/schackvirtuoser ligger du och ditt massproducerade trams, jävligt risigt till.” Dokumentären är underbar på alla sätt och vis och det är framförallt när likheterna mellan USA och Sverige börjar blekna (J-O blir beroende av trav och Bobby Fischer klättrar upp på vinden med en foliehatt och ett exemplar av Loose Change) som filmen lägger in en ny växel och  fullständigt blåser förbi konkurrenterna.

2space

One thought on “Bobby Fischer Against the World

  1. Pingback: Game Over Kasparov And The Machine | Allt det där och en påse chips

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s