Superheroes

Handling: Några upprörda och rättskaffens samhällsmedborgare som fått nog av att gator och torg numera ockuperas av bråkmakare, bråkstakar och huliganer, försöker sätta p för alla geschäfts och skumraskaffärer genom att bli så kallade “Real Life Superheroes“. För er som bojkottat Hollywood de senaste elva, tolv åren och därför inte vet hur en typisk, klyschig superhjälte föds, så kan jag berätta att befruktningen sker när en helt vanlig snubbe blir utfryst från gemenskapen, biten av en muterad insekt/utsatt för ett galet experiment och inser att orättvisorna i världen bäst bekämpas med en kopp amerikanskt högmod och en skvätt världsfrånvänd galenskap. Virrpannorna som gör detta på riktigt, har dock en liten annan approach till superhjälterollen, då deras startskott inte utgörs av tyska überscientists, supermodeller eller utomjordiska kristaller utan istället kretsar kring uttråkade flickvänner, kampsportsböcker och upphittade gymnastikkläder. Förutom en maffig inblick i de sju, åtta före detta självmordsbenägna hjältarnas liv, får vi även hjälp av en lätt irriterad polis, en överlycklig och förstående psykolog och Stan Lee, för att reda ut vad det egentligen är som sker med våra kostymklädda och barmhärtiga samariter.

Omdöme: När jag fick nys om den här lilla dokumentären för några dagar sen kändes det först som om jag redan hade sett skiten sju gånger, tröttnat på upplägget i måndags och räknat ut den luriga twisten för länge sen. Under tiden jag slänger in VHS’en i videon inser jag att “superhjältarnas” framfart i filmbranschen och deras lika framgångsrika intåg på tvmarknaden har spelat mig ett klassiskt spratt och att det inte alls finns en uppsjö av dokumentärfilmer som porträtterar verkliga superhjältar. “Confessions of a Superhero” är visserligen inne och nallar på samma territorium, men bjuder istället för nobla, godhjärtade, paragrafryttare på penga- och kändiskåta look-a-likes. “Superheroes” som börjar som en klassisk “låt oss skratta åt några freaks“-film, utvecklas snabbt och proffsigt till en “varför är det inte fler som sysslar med detta“-typ av rulle. För säg vad du vill om dessa pepparsprysbärande, överviktiga och ofta genanta karaktärer, men när de delar ut mat till hemlösa, försöker göra osäkra gator säkra eller bara hjälper en gammal gumma över gatan, kan ingen anklaga dem för att vara själviska eller som oss andra – apatiska, uttråkade och “nej, jag tänker inte hjälpa dig trots att tio man stampar på ditt huvud, jag löser ju soduko!“…

2spaceyoutubelogo

2 thoughts on “Superheroes

  1. Tack för tipset om Defendor! Har spanat in dom två andra redan och gillat vad jag har sett, så kommer lätt att konsumera den en kväll då mitt dokumentärfilmsberoende är lite mindre potent än vanligt.

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s