A League Of Ordinary Gentlemen

Handling: På dumburkens och internetporrens altare hittar vi återigen en långsam och dåligt uppdaterad 80-tals sysselsättning, kippandes efter lite hederlig, kommersiell mum-mot-mun-action. Den här gången är det den alltid lika familjemysiga hobbien bowling som omgående uppmanas bege sig till pärleportens rektorsexpedition för de oundvikligt tråkiga nyheterna. Ligan är ett enda stort “Stefan och Krister”-skämt där de tunnhåriga spelarna super, käkar korv och svär som några borstbindande tv-kockar. Och när första priset på det nationella mästerskapet består av ölbiljetter och fri tillgång till kinabuffén har sporten inte många år kvar på nacken. Men precis när man tror att skiten är på väg att ge upp på operationsbordet, kasta in den metaforiska handuken och stämpla ut, glider fem svinrika före detta Google-programmerare in, köper upp hela rasket, anlitar ett marknadsgeni från Nike och säljer rättigheterna till ESPN. Helt plötsligt lever det gamla bowling-liket igen och det är bara för de 500 ölmagade, mustaschprydda, “strö jobbs”-hoppande, “usa koft”-bärande, före detta “turkey”-beställande amatörerna att glida ner i källaren och hämta upp klotet och den speciella turskjortan igen.

Omdöme: Sprätter man upp denna ryska dokumtärdocka till film hittar man förutom en stor, gedigen och fänglsande genomgång av sporten, även en par mindre dockor i form av manlig destruktiv sportarrogans och forna storstjärnors oförmåga att släppa sargen. Speciellt den sistnämnda matrjosjkan bjuder på några uppiggande och trevliga överraskningsmoment när ett par sårbara och cyniska gubbar tar i för kung och fosterland för att återvända till “de enorma pappcheckarnas”-förtrollande land. Deras kärlek för sporten (och i viss mån även breven från kronfogden) driver dem tillbaka till touren som så länge gjorts till åtlöje, spottats på och lämnats för vargarna, en sista, rafflande gång. Jag sitter som en iskall tunga, fastklistrad i dokumentärliften, dregglandes och funderar på allvar att börja följa “PBA”, den amerikanska proffsligan, live. Det tillhörande dvd-godiset som innehåller allt från E236 (“skill challenges”), E142 (“deleted scenes”) till E27 (“music video”) och E402 (“theatrical trailer”) fördjupar bara min övertygelse än mer och jag är i nuläget beredd att göra vad som krävs och sneaka bild från min pensionärgrannes parabol.

2space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s