The Light Bulb Conspiracy

Handling: Jorden är återigen på väg att gå under, när det visar sig att vi styrs av en bunt småsinta företagsledare med storhetsvansinne och musarm, som svalt hela “flest kvitton när den dör, vinner”-grejen med både metkrok, lod och lina. Förutom det, har de även gått på det något obekanta “Planned Obsolescence”-tricket, vilket innebär att man medvetet sänker produkters livslängd, i hopp om att godtrogna kunder ska besöka affären lite oftare så att produktionen och den alltid lika underbara vinsten kan öka. Ett litet misserabelt och omoraliskt snedsteg för att den kapitalistiska karusellen inte ska fucka ur totalt och låta några förvirrade pensionärer hänga upp-och-ner allt för länge, med andra ord. Exakt hur länge detta spektakel kommer att fortgå, är det fortfarande ingen som riktigt vet, men snart borde det väl gå upp för folk att företagen snackar en jävla massa skit, undanhåller information och är allmänt luriga. Glödlampor som förr hade en hållbarhet upp mot en femtio år, går idag sönder på ett par helger, nylonstrumpor som tidigare betraktades som förnödenheter man införskaffade ungefär varannat decennium vittras nu sönder på resan hem och att köpa en ny skrivare istället för att laga den gamle, var det bara den nerpissade, lokala byfånen som gjorde.

Omdöme: Ju längre mina framtidvisioner om att rädda världen, bli en bättre, sundare människa eller bara lära mig bowla eller knyppla garn sträcker sig, desto mer tillfreds är jag med filmupplevelsen i sig. Kan en total främlings, tills för några minuter sen okända historia inspirera mig till den grad att jag på fullaste alvar tror att jag kommer lämna soffan, chipsskålen och det obligatoriska morgonkaffet, måste filmen besitta kvaliteter som kan appelera även till andra. Och om jag, en cynisk, lat jävel som bara längtar efter broccoli-dagarna som sysslolös pensionär fylls av någon slags avlägsen kusin till handlingskraft, måste dokumentär-cracket vara rent. I detta fall hade jag en handlingplan till världsfred redo, ett nytt politiskt manifest och en bokturné inplanerad i minsta detalj, klar i huvudet redan innan eftertexterna ens börjat rulla. Att nära och kära kommer tröttna på mina utläggningar om mystiska glödlampor, skrivare som krackelerar och imploderar efter en förbestämd tid och att Apple är en lika vidrig kålsupare som alla andra är en smäll jag är villig att ta, den här dokumentären har alldeles för många charmerande sidor för att förbises .

2spaceyoutubelogo

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s