The Wild Parrots of Telegraph Hill

Handling: En långhårig hippie med seriemördarglasögon och en glugg mellan framtänderna som får Jan Björklund att framstå som en före detta tandställnings-tönt, spenderar dagarna med att sesamfröbomba ett gäng vilda papegojor. Flocken, som består att ett trettiotal färgglada fjäderfän härstammar ursprungligen från sydamerika men har på grund av uttråkade kids, fraktincidenten 1978 eller prisonbreak-rymningen från djuraffären “All God’s Creatures” – klintbergarna fullkomligt haglar – lyckats etablera sig i Huset Fullt-staden San Fransisco. Som den sanna galenpannan Mark Gnitter är, har han givetvis döpt varenda liten pippifågel och är säker på vad de försöker kommunicera när de biter varandra i benen, hänger och chillar i näbben eller bara snaskar på ett äpple. Han har dessutom lärt känna de enskilda fåglarna så pass väl att det räcker med ett spjuveraktigt leende, ett speciellt skutt eller karekteristiskt skrik för att Mark ska inse att det är Mingus, Connor, Sofia, Picasso eller någon av de andra som vill få en näve solrosfrön upptryckt i fejan.

Omdöme: Från den 80-tals-inspirerade öppningsvinjetten till den överraskande men ändå fullt logiska kärleksvändningen i slutet av rullen, sitter du med ett nöjt leende på läpparna, tacosmätt efter allt filmgodis du precis stoppat i dig. Det börjar oerhört starkt med ett svartlila vingummi i form av ett möte mellan huvudpersonen och en frågvis besserwisser med en förmodad magisterexamen i härskarteknik och en eftertänksam dumleklubba bestående av tillbakablickar på Marks ofta hemlösa tillvaro. Det går sedan över till ett surt “s” i skepnaden av fantastiskt generösa hyresvärdar och ett Hubba Bubba med smak av gemenskap, empati och generösitet. Inte en enda gång, i denna godispåse till film, stoppar du ner dina fettiga små fingrar och kommer tillbaka med någon tråkig fladdermus, en neonfärgad kemikaliebit eller en värdelös punchpralin. Negativiteteten och den hiskeligt sluga antagonisten lyser båda med sin frånvaro i denna underbara dokumentär och det är ett oväntat lyckat upplägg som bäddar för hög mysfaktor, lugna nerver och hundra procent infriade förväntningar.

2space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s