Freetime Machos

Handling: Ett sunkigt och oorganiserat finskt rugbylag bestående av män med ägglika kvaliteter – hårda på utsidan, mjuka inuti – kämpar med pungsparks-näbbar och fällebens-klor för att säkra fortsatt spel i den näst sämsta divisionen. Coachen som är en fjunig liten amerikansk civilingengör, tillfälligt antsälld på telefonjättens huvudkontor, gör sitt yttersta för att förvandla ett gäng bröliga, barnsliga, “vi tycker att uppblåsta sexdockor är hysteriskt kul”-typ av grabbar till en samling smarta, hårdnackade, “vi fäller er vid knäskålarna”-typ av maskiner. Stjärnorna i laget (i alla fall enligt dokumentärens regissör Mika Ronkainen) är Matti och Mikki, två blonda nallebjörnar på anabola, som har utvecklat en något komplicerad och förvirrad relation till varandra. De har alltid ett typiskt manligt “gott snack” i bastun efter matchen, sitter ofta i samma dubbelsäte på bussen hem och gillar att brottas, hälften på skoj, hälften på alvar så där. För att göra ett överdrivet understatement kan man lugnt säga att det finns en viss attraktion från en av herrarna, vilket naturligtvis kompliceras av det faktum att båda köttnackarna kilar stadigt med varsin dam sen ett par år tillbaka.

Omdöme: Manlig vänskap är ett dokumentärfilmsämne som sällan lämnar en besviken. Med så många outalade regler, tafatta försök till känsloyttringar och en testosteronbaserad stolthet som är bortom kontraproduktiv har filmmakarna ständigt tillgång till en outömlig källa av dumhet som bara fortsätter att ge och ge. Det räcker med att filmteamet slår på kameran, hivar fram en back öl, ställer fram lite salta pinnar och bjuder in några damer så är spektaklet i full gång. Alfahannerna börjar brösta sig, svordomarna blir allt mer frekventa, bögskämten står som spön i backen och någonstans sitter en känslig kille och ser sig ängsligt omkring. Förutsättningarna är helt enkelt för gynnsamma för att kunna misslyckas och väljer de då att bygga storyn kring ett “superkänsligt” ämne, i en “supermanlig” sport, i ett “superintrovert” land har de liksom redan vunnit på förhand. Filmen är med andra ord kungligt bra och bjuder på så många smällkarameller att du lämnar soffan med ett lätt ringande i öronen.

3space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s