Devils Playground

Handling: Indoktrinerade, nyfikna amish-kids går igenom den så kallade “rumspringa”-ritualen, vilket i korthet går ut på att 1700-tals nöjen så som gräsklippning, hästklappande och grussparkande helt sonika byts ut mot 1900-tals diton i form av crystal meth-skjutande, whiskey-shottande och spontankopulering. Efter att de levt som smutsiga roskildefestivalsbesökare under ett par dekadenta månader är tanken att de ska åka tillbaka till mamsen, pappsen, de fjorton syskonen på bondgården, döpa sig, förtränga platt-tv’n, x-boxet, knarket, alkoholen och istället underkasta sig den ganska så spartanska och konservativa amiska tron. Vissa faller dock för det moderna samhällets oemotståndliga frestelser, rakar av sig skägget och flyttar istället till en husvagnscamping. Ett ganska så modigt val med tanke på att familjen slutar att svara på dina sms, din utbildningsnivå motsvarar en dyslektisk bondes och din förmåga att hantera stadslivet ligger i par med en gråsuggas.

Omdöme: Vanligtvis konsumerar jag bara dokumentärfilmer med ett färgstarkt startfällt, ett alster där personligheterna är bortom min perceptionsförmåga och där slätstrukna och gråa typer icke göra sig besvär. Denna film saknar absolut inte dessa element (crystal meth-snubben, pottfrillan med det inverterade skägget för att nämna två) det är bara det att de få stå i skuggan av ett förbannat intressant fenomen för en gångs skull. Premissen är nämnligen så eggande, så fascinerande att du helt enkelt glömmer bort eventuella one-liners, inredningsdetaljer och sjuka t-shirts. Under hela filmen sitter du som fastklistrad, storögt beundrande dessa “utomjordingar” och skrattar dig harmynt medan de provar på dagens “civilicerade” fritidssysselsättningar. Att du sitter och bevittnar ett gäng religiösa knäppgökar som kissar ner sig på lite lättöl och cider är inget du reflekterar över i stridens hetta, ämnet käkar ju upp dig, men efteråt är det definitivt en skön syn att bära med sig.

2space

 

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s