Steam Of Life

Handling: Ett dokumentärfilmsskepp bestående av svettiga, skäggiga och otippat talföra finnar kommer lastat. Ombord på fartyget badar de bastu, sadopiskar varandra med granris och smuttar på egenodlad potatisvodka. På nedre däck har de placerat en husvagn, en sönderrostad saab och en ganska så fräsch telefonkiosk – eller  “de tre mest innovativa sauna-lösningarna på den finska marknaden idag” om du så vill. På övre däck får den kalla, råa och vackra naturen som är Finlands signum stå och frysa och i källarförrådet har de stuvat in den minst lika nationskarakteristiska ensamheten. Vid omklädningsrummen huserar huvudpersonerna – de rutinerade bastarna – där den ena hjärtskärande historien efter den andra om brutala skillsmässor, luriga vårdnadtvister och ond bråd död viskas fram. Allt medan en tanig jävel längst bak i bastun lugnt fortsätter att kasta vattenskopa efter vattenskopa på det skållhetta aggregatet.

Omdöme: Det blir inte mycket fetare än när tillknäppta, osäkra finnar blommar ut, tar för sig och serverar sina hjärtans hjärta på ett silverfat till följd av bastugemenskap, rejäla svettningar, vodka och press från ett skickligt dokumentärfilms-crew. Bastarna är så brutalt ärliga att de får skopolamin-konsumenter att framstå som sluga charlataner och var femte minut tvingas du nypa dig själv i armen för att försäkra dig om det du bevittnat faktiskt har hänt. En kraftig “jag har inte sett min salta pinne på flera år”-finne sitter i sin morgonrock på en träbänk, lattjar lite med sin “domesticerade” brunbjörn och säger stolt: “Fan, björnar är bra mycket smartare än vad folk tror och den lär sig dessutom väldigt fort.” I nästa sekund står morgonrocken tafatt och tittar på medan besten fullkomligt sliter trämöbeln i stycken. Det är humor på hög nivå och dessutom en bra indikation på hur mycket mumma dessa åttio minuter faktiskt innehåller. Övriga russin i denna dokumentärfilmskaka är dock mer allvarsamma, gråtframkallande och seriösa i sin framtoning, förutom slutscenen som är brutalt söt och mäktig.

3space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s