Trekkies

Handling: Den 8 September, 1966 visas det allra första avsnittet av den lökiga sci-fi serien “Star Trek” på amerikanska NBC. Serien som utspelar sig på ett ett högteknologiskt rymdskepp i en avlägsen superavancerad framtid (bara det fick den genomsnittliga 60-talstittaren att skita på sig av ren upphetsning) där fattigdom, intolerans och rasism bara är några tråkiga och pinsamma minnen, får omedelbart en bissar kultstatus.. Tjugofem år senare har hysterien uppgraderats till “code Bieber”och Star Trek-industrin kan nu lugnt lägga till ett miljardprefix på sitt teoretiska visitkort. Gamla skröppliga skådisar åker från konvent till konvent, dyrkas som felfria och odödliga rockgudar, rekvisita från tv- och film-inspelningar auktioneras bort till hutlösa rövarpriser och mitt i allt detta står de inbitna hardcorefansen fullt utklädda i sina hemsydda maskeraddräkter, småskrattar, säger något på “Klingonska” och gör en “Vulcan salute”. Kreditkorten i bakfickan är naturligtvis ständigt i scoutläge – alltid redo – de vet ju aldrig när Spocks födelsemärke, Capten Kirks lösmustasch eller Jean-Luc Picards gamla tandkrämstub kan dyka upp.

Omdöme: Det är väldigt lätt att inta någon slags elitistisk von oben-attityd när vuxna välitbildade män och kvinnor frivilligt klär ut sig till futuristiska filmkaraktärer, inreder kontor och hem efter tjugo år gamla tv-sets och spenderar enorma summor pengar på skit du inte hade haft mage eller samvete nog att ge bort till röda korset. Det liksom kliar i det gamla sarkastiska översittarjaget (som ditt vuxna rationella undermedvetna så länge försökt hålla i schack) när Robert, en fyrtiofemårig mäklare åker till matbutiken i sin ihopsnickrade “Toyota:Enterprise” i full Star Trek-mundering och några klassiska “Voyager”-citat i bakfickan. Men om du behärskar dig, står emot alla negativa impulser så kommer du efter ett tag faktiskt se storheten bakom Star Trek-rörelsen. Där finns en innerlig och kraftfull gemenskap, folk är löjliga men har samtidigt en avväpnande självdistans och många av dem sitter dessutom på ett gäng trevliga och hedersvärda värderingar. Min omvandling från potentiell mobbare till en förstående förbipasserande är ett bra jävla lackmustest på att denna dokumentär har kvaliteter och förtjänster utöver det vanliga. Införskaffa omedelbart!

3space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s