Spellbound

Handling: Tvåhundra fyrtionio små viktigpettrar åker segervissa iväg till de nationella mästerskapen i rättstavning, där endast en ordboksmissbrukare kan kamma hem titeln och den åtråvärda “äh, jag skjuter upp sexdebuten till trettiostrecket“-bucklan. Resten av gänget får snällt vända tillbaka till sina småhålor med ordbehandlaren mellan benen och den där underbarns-glorian alldeles på sniskan, för att möta en besviken, lätt generad hemmapublik. Trycket från omgivningen är enormt – malliga lärare, oportunistiska politiker och framför allt tjocka släktingar tar varje chans att addera press och förväntningar – och med näsan begravd i en ordbok sjuttio timmar per vecka har ungdomarna inget Oprah-självförtroende att gömma sig bakom, om man säger så. När det till slut är deras tur att gå fram till den stränga men rättvisa juryn för sitt första ord, är det därför inte bara tusentals timmar av försummad lek och trams, sömnlösa nätter och en förlorad sommar som ligger i potten, även familjens, hemstadens, skolans och statens ära står på spel.

Omdöme: För en gammal studietrött slacker som jag, är det underbart att bevittna högtravande, arroganta och stroppiga plugghästar ha fel stup i kvarten. Det ger en inre känsla av tillfredställelse och försätter mig i ett tillstånd som ligger någonstans mittemellan skadeglad och nyknullad. Trots den något barnsliga reaktionen måste jag erkänna att “Spellbound” verkligen är en fantastiskt medryckande dokumentär som bjuder på ett persongalleri av aldrig skådat slag. Upplägget är dessutom briljant med en saklig och detaljrik fokusering på åtta av finalisterna, en nervkittlande final och så några bevingade ord från forna stormästare. Musiken är dessutom sublim, en betydelsefull liten detalj många dokumentärmakare verkar slarva med. Avlutningsvis noterar jag att den indiska überfamiljen får de ambitiösa amerikanska familjerna att framstå som oorganiserade demenspatienter vilket är både skrämmande och extremt underhållande på samma gång.

3space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s