I Like Killing Flies

Handling: Kenny Shopsin, en överviktig och skrikig liten kock som älskar konflikter, vita pannband och att döda flugor mer än något annat, driver en framgångsrik familjerestaurang i Greenwich Village, NY. Stället som är ett klassiskt så kallat stammishak, har allt från groteska tavlor och märkliga förhållningsregler till hemliga recept och diskrumstroll som ger bodegan en farlig och authentisk edge. Det faktum att inte vem som helst kan slå sig ner på en sliten gammal svart stol och beställa in en friterad “mackaroni and cheese”-pannkaka adderar givetvis också till mystiken. Kenny slänger ett getöga på de nyanlända gästerna, petar på dom med en stekspade och avgör sedan deras öde innan han springer ut i köket igen. Han är hård men alltid rättvis och följer sina livsmotton till punkt och pricka: “Allting smakar bättre friterat”, “Kunden har nästan alltid fel” och “Det lönar sig aldrig att vara trevlig”...

Omdöme: Trots att detta är en dokumentär som får “Soup-Nazin” från Seinfeld att framstå som en ödmjuk och tillmötesgående nunna är det omöjligt att inte bli lite småförälskad (no homo) i Kenny Shopsin och alla hans raseriutbrott. Han kallar sin mexikanska diskplockare för en professionell kukkonnosör – jag småskrattar lite. Han skäller ut sin son så att klockarna stannar – jag sitter som fastklistrad. Var Kenny än väljer att rikta sin vrede, så ställer jag mig på hans sida och förlåter hans små snedsteg omedelbart. Min milda reaktion uppstår inte på grund av att jag är en ovanligt förstående eller förlåtande liten individ, utan bottnar istället i att detta är en förbannat fantastisk dokumentärfilm som lurar in mig i något ologiskt Kenny Shopsin-universum där starka åsikter, starka kryddor och starka konfrontationer ständigt hänger i luften och som fuckar upp min inre värderings-gps på ett trevligt, men lurigt sätt. Detta är en oerhört förförisk och intensiv rulle med andra ord. Se den omedelbart.

2space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s