Vanishing Of The Bees

Handling: När honungsbin i USA, Kina och Colombia börjar dö som några självmordsbenägna små flugor står vetenskapsmännen bara handfallna och tittar på. De kan för sina liv inte komma på vad det är som orsakar att hela bikolonier bokstavligt talat försvinner eller varför drottningen lämnas kvar i boet som någon slags trasig och bortglömd dammsugare. Med tanke på honungsbiets formidabla insats i naturen – pollenation är själva förutsättningen för ett hälsosamt och halvtrevligt ekosystem – börjar det inte bara bli nervöst bland miljöaktivister och cyniska domedagsvurmare, bliodlarna börjar dessutom få det jävligt hett om öronen. Plötsligt står dom där i sina vita rymddräkter och blickar ut mot en biodling som en gång i tiden bestod av 7000 tappra soldater, men nu mest liknar ett tjugo man starkt medborgargarde från glesbygden bestående av krigsveteraner, drönare och surrogatmorsor. De är oroliga, konfunderade men framförallt förbannade – på att ingen lyssnar, kommer med några förklaringar och envisas med att betrakta dom som ett gäng snåla honungstjuvar.

Omdöme: Skillnaderna mellan att avnjuta en kopp naturvetenskapligt dokumentärfilmskaffe och att slörpa i sig ett extravagant människoödes-te är enorma. För det första måste du sitta som en burk superlim framför tv’n med anteckningsblocket och diktafonen i högsta hugg när du väljer att doppa kakan i det naturveteskapliga kaffet. Skulle du missa en utläggning om låt oss säga EU’s förhållningssätt gentemot bekämpningsmedel, biets sociala förmåga eller dess betydelse för den grekiska stadsplaneringen är det i stort sätt dödfött och meningslöst att försöka hoppa upp på dramartugi-cykeln igen. Använd samma resonemang, men byt ut naturvetenskapen och biets historiska betydelse mot filantropi och arbetslösa femtio-åringar med udda hobbies och det bjuds på helt andra bullar. Du kan komma och gå lite som du vill under filmvisningen, ta små toalett- eller snacksavbrott och du kommer fortfarande inte ha några problem att glida tillbaka in i handlingen. För det andra är det betydligt fler aktörer, större kopplingar och mer detaljerade och intrikata faktaförhållande att hålla reda på vid förtärandet av en biologisk caffe docu. Dessutom och för det tredje är belöningen och den personliga tillfredställelsen ofta mycket större vid dessa visningar då det känns som om du har lärt dig någonting av värde och skulle så inte vara fallet – har du i alla fall en skön historia att bjuda på vid nästa middagsbjudning.

2space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s