Fast. Cheap. Out of Control

Handling: En lejontämjare, en robotmakare, en trädgårdsskulptör och en råttentusiast (jag vet att det låter som set-upen för en jävligt långssökt “har du hört den förut”-vits)  bjuckar i detta sourcream & onion-monster till film på sina respektive branchers allra gottigaste och mest hemlighetsfulla knep. Tips på hur man bäst mindfuckar en popcornfylld bengalisk tiger varvas med insidertrix på hur en insektsrobot helst bör konfigureras. Hemligheten till varför blinda nakenråttor rullar sig i avföring avlöser beskrivningen av den perfekta fågelskrämman. I hela åttio minuter sitter denna lilla livsglada kvartett och snöar in på trivialiteter och pettitesser, drar storslagna liknelser och passar samtidigt på att förklara meningen med livet. När filmen väl är färdigkonsumerad har slutsatser om ryska cirkusbjörnar fått dig att förstå den luriga relationen mellan robotingengörer lite bättre, samtidigt som insikterna om säckatörens suveränitet gentemot elekrtiska sågar förhoppningsvis gett dig tillräckligt med kött på benen för att du nu ska förstå genialiteten bakom råttänder.

Omdöme: Sätter du en pickadoll mot min tinning, hotar mig med tusen nålar och ett rejält kokt stryk om inte svaret på frågan “vem är värdens skickligaste dokumentärfilmsmakare” lämnar mina läppar ögonaböj, hade jag harklat ur mig ett lågt, men självsäkert “Errol Morris”. Visst, Werner Herzog ligger så klart och lurar nånstans i buskarna, men efter denna fenomenala uppvisning från Mr. Harris sida kan den västtyska dokumentärikonen gott ligga kvar i buskaget ett tag till. Personerna i filmen är bortom intressanta, övergångarna är givetvis något i hästväg och att en svartvit gammal action-komedi utgör navet i filimen är snudd på kungligt. Valet av dvd-box till den där öde ön har aldrig varit så här självjklart och storslagna sommarplaner om att plöja igenom den nyfikna amerikanens kompletta filmografi är redan satt i rullning. För att ytterligare understryka min respekt för denna mans enorma yrkesskicklighet kommer det inom kort att finnas en egen kategori i arkivet för Errol Morris – din favoritdokumentärmakares favoritdokumentärmakare.

2space

 

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s