Vernon Florida

Handling: Ett gäng långrandiga och närsynta gubbar med grava besserwisser-tendenser och en garderob uteslutande införskaffad via postorder, visar vad en tom filofax och ett före detta uppblåst, nu fullständigt punkterat ego alltid resulterar i. De spatserar runt i downtown Vernon (som får den välkända sömnstaden Seattle att framstå som ett Las Vegas på crack) skryter om gamla bravader, drar ett par fräcka rövare och trakasserar oskyldiga förbipasserande med timslånga utläggningar om allt från kalkonens morgonrutiner till regndroppens velocitet. Vi får bland annat stifta bekantskap med den understimulerade polisen, den tålmodiga, nitiska jägaren och det skäggiga bänkmiffot. Samtliga bjuder på bombsäkra expertutlåtanden om livets både stora och små gåtor, med en övertygelse i rösten som får härdade gospelsångare att framstå som försynta bibliotikarier och en benhård inställning om att aldrig någonsin darra på manschetten.

Omdöme: Dokumentärer utan några tydliga riktlinjer, med en frånvarande berättarröst och en expertpanel på semester låter kanske inte som det optimala upplägget för en cineastisk succé. Det finns risk för att du känner dig ensam, blir lite förvirrad och osäker på vart filmen egentligen är på väg, tankarna glider kanske i väg under de lågmälda övergångarna eller så missar du början av en potentiellt legendarisk skröna och varken en Attenborough eller en Freeman kommer till din undsättning och fyller i  luckorna. Trots dessa uppenbart farliga fallgropar, finns det även en näve fördelar med upplägget. Deltagarna får prata till punkt, tempot känns lugnt och behagligt och framförallt – du tillåts dra dina egna slutsatser och kan utan att missa allt för mycket mumma, glida iväg på några sköna och uppiggande associations-sessioner.

3space

One thought on “Vernon Florida

  1. Pingback: One In a Million Trillion | Allt det där och en påse chips

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s