Reindeerspotting

Handling: Jani, en åttafingrad liten slyngel från Rovaniemi, Finland, skjuter Subutex, käkar pommes direkt ur plåten och har alltid på sig både mössa och solglasögon inomhus. Han är utan tvekan grannskapets största pundarvrak och för att få den något luriga ekvationen “socialbidrag + dyr knarkvana =  mat och hyra?!?” att vibba lite smidigare, “lånar” han bilstereos från främlingar, “besöker” obemannade affärer nattetid och lovar på både heder och samvete att betala tillbaka skulden nästa vecka. Hans polare, som är uppbyggda av ungefär samma skrot och korn och därför håller hyffsat jämna steg i Janis knarkolympiad, är emellanåt Lapplands största fi**or, men allt som oftast är de världens skönaste grabbar – aldrig sena på en liten fix och en omgång “ska vi se om vi kan stirra in i en vägg i fem timmar?”

Omdöme: Knarkdokumentärer som porträtterar enskilda missbrukare har ibland en tendens att vara både jobbiga och svårsmälta till en början. Trasiga, ledsna människor, på gränsen till mental genomklappning, kravlar runt i något inrökt, torftigt rum och letar sprutor. Det är inte så att man sitter och hoppar av upphetsning direkt. Fördelen med genren är att du alltid översköljs av ett gäng ärliga karaktärer, öppenhjärtliga samtal och innerliga stunder dem emellan. Inte för att knarkare är mer benägna att bära sina känslor på ärmarna, utan för att det alltid är dom själva eller någon slags barndomspolare som filmar spektaklet. Reindeerspotting är absolut inget undantag i genren, utan levererar stadigt på alla punkter och lyckas dessutom med konststycket att bjuda på lite drömmande och skratt mellan varven.

3space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s