Wordplay

Handling: Världens mest kreativa och träffsäkra korsordslösare ger uttrycket ”ett inrutat liv” en helt ny innebörd. Från tidig arbetslös morgon till sen inproduktiv kväll går de sköra små liven runt och kläcker ur sig anagram, minns gamla kniviga ledtrådar från mitten av 80-talet och hyllar korsordet i ”The New York Times” som det överlägset lurigaste alternativet någonsin. Däremellan sitter de mänskliga ordböckerna och smuttar blaskigt kaffe på något Seinfeld-hak, djupt engagerade i riktigt kluriga korsord, med tidtagaruret och det falskt ödmjuka leendet bara några få penndrag bort. Värst av dem alla är den putslustiga Will Shortz, ansvarig för de årliga korsordsmästerskapen och den enda personen i universum som rättmätigt kan titulera sig själv ”enigmatologist”. Dessutom träffar vi celebra korsordslösare i form av Bill Clinton och Jon Stewart som givmilt delar med sig av makabra och pensionärsvänliga anekdoter.

Omdöme: Trots att detta är en klassisk “vita män med i helvetes för mycket fritid”-dokumentär, hittar vi inte filmens snyggaste personlighetsdrag bland deltagarnas trillkryddade citat, utan istället får vi bege oss bort till “mästerskap och dramartugi i världsklass”-hyllan för att hitta rullens viktigaste ingridiens. Det som inträffar i finalens slutskede är nämligen så oväntat, så katastrofalt roligt och ledsamt på samma gång, att inte ens en gonzo-journalist med schizofrena drag och en mage full av dålig flugsvamp hade kunnat knåpa ihop skiten. Den enda tillstymmelsen till plump i detta uppfriskande film-protokoll är bristen på en inblick i korsordsrävarnas mer vardagliga liv. Låt ett kamerateam följa efter en insnöad och socialt handikappad ungkarl ett par dagar, så brukar bisarra händelser och odödliga scenarion dyka upp av sig själv.

3space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s