Pedal

Handling: Enbenta, hemlösa eller bara  jävligt fartkåta cykelbud, sicksackar genom New Yorks gator, riskerar livet för några FedEx-paket och visar med all önskvärd tydlighet hur en igenkorkad korsning ska penetreras. Vem i hela helvete är dessa personer som frivilligt dedikerar all sin vakna tid på att leverera paket stup i kvarten och vad är det egentligen för fucked up övertygelse som driver dem till dessa vansinnesfärder? Svaret är att cykelbuden är ett ganska skönt litet gäng, förvisso en aning “restless legs syndromiga”, men fortfarande är de en samling hygglo människor med sunda och avundsvärda åsikter. Vad som driver dem? Pengar, kicken över att nästan bli mosad mellan två taxibilar och övertygelsen om att ingen är snabbare eller bättre på att leverera paket i världens  tuffaste cykelstad, förstås.

Omdöme: Letar du efter märkliga levnadsöden,  intressanta anekdoter eller människor med så mycket glöd i blicken är du tvingas slänga på dig ett par extratjocka UVA/UVB Ray Bands, har du kommit till alldeles rätt matiné. Denna lilla guldklimp till dokumentär bjuder nämligen på allt du på förhand trodde dig vilja veta om cykelbud och dessutom får du en sjuhelsikes massa bonusgottis med dig hem. Den lönnfeta, cyniska taxichauffören, de arroganta och uppblåsta cykelpoliserna, cykelvärldens motsvarighet till 2pac och den kristna cykelmissionären. Alla får sina fem minuter i strålkastarljuset och jävlar vad de levererar (vissa i dubbel bemärkelse). Avslutningsvis måste jag bara berömma filmmakarna för beslutet att spela in flera av intrevjuerna i fart, på rullande cyklar. Det ser helt klart livsfarligt ut, men det adderar trovärdighet till rullen och dessutom får du själv känna på hur livet som cykelbud kan se ut en hektisk dag i downtown New York.

2space

One thought on “Pedal

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s