Waiting For Superman

Handling: Det amerikanska skolsystemet är ett mishmash av fucked-up byråkratiska regler, bångstyriga fackföreningar och ett gäng inkompetenta lärare, nästintill omöjliga att sparka. Superpedagog efter superpedagog har med både morot och piska,  försökt återuppliva det långsamt döende skolväsendet med magra eller rent kontraproduktiva resultat. Men plötsligt dyker det upp så kallade ”charter schools”, offentliga utbildningssäten drivna av privata aktörer, som levererar enastående resultat i områden som i vanliga fall huserar på den sunkiga, underpresterande planhalvan. Skolorna som går att hitta bland annat i Harlem, Detroit och Austin förvandlar uttråkade elever med klassiskt jobbiga hemförhållande till högpresterande, studiemotiverade plugghästar. Hemligheten? Längre skoldagar, en galen övertygelse om att alla elever kommer att uppnå målen och ett engagemang från lärarnas sida som får snubben i Home Extrem Make Over att verka slapp och lakonisk.

Omdöme: Detta  är en gedigen och minst sagt maffig dokumentärfilm som inte bangar för att bre ut sig över två timmar, blanda in lite mer klassiskt fiktionella redigeringsknep eller låta varje deltagare för en gångs skull få prata till punkt.  Med ett hjärta stort som en nypumpad basketboll och en ödmjuk framtoning tar sig filmmakarna an den monstruöst stora uppgiften att dokumentera och kartlägga det amerikanska skolsystemet och de gör det bannemig med bravur. Bara det faktum att de lattjar runt med ungefär sju parallella historier samtidigt och inte för fem öre och/eller fem sekunder gör dig förvirrad, är en bedrift bara riktigt skickliga lägereldsberättare kan uppnå. Avslutningsvis konstaterar jag att dokumentärer om det amerikanska skolsystem just nu verkar vara snuskigt hett. Den eminenta “The Lottery” som behandlar ungefär samma problematik, släpptes för inte alltför länge sen.

3space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s