Word Wars

Handling: Medaljkandidaterna till det amerikanska mästerskapet i Alfapet består av ett gäng lönnfeta, socialt handikappade ordonanister. Vi får följa fyra utav dem i förberedelsefasen och jävlar vilka sjuka små rävar de är. Joe Edley, den regerande mästaren, är osannolikt ful och så där äckligt självgod som bara riktigt usla och högavlönade föredragshållare kan vara.  Den kaxiga ungtuppen, Matt Graham, bangar inte för att bluffa och är dessutom fullt kapabel att demolera sin motståndare på mindre än sjuttio sekunder – utan att ens doppa näven i bokstavspåsen. Den drogliberala Marlon Hill tar det mest lugnt, är nöjd med att vara en fattiglapp och spelar alltid sina matcher sittandes på en bakoframvänd stol (sjukt kontroversiellt i Alfapet-sammanhang). Till sist har vi “G.I.” Joel Sherman, den eviga ensamvargen (smeknamnet G.I. refererar naturligtvis till actionfiguren, men också till magsjukdomen “gastrointestinal reflux syndrome” som Joel lider av) och han ägnar helst dagarna åt självömkan, självmedicinering och att memorera obskyra ordlistor.

Omdöme: Detta är en synnerligen trevlig och medryckande dokumentär som försöker förklara varför en bunt människor frivilligt väljer att lägga sina 10 000 timmar av perfektionsslipning, på ett sällskapsspel bestående av fyrkantiga små bokstavsbrickor, en spelbräda utvecklad på Hedenhös tid och en loppäten ordbok. Genom att ställa upp ett gäng frågor – vilka blir bra på Aflapet? (tänk dig en hybrid mellan Steven Hawking och Björn Ranelid), hur bra är Alfapet-gubbarna i parken? (ungefär lika bra som proffsen, förutom att de svär mer) och  hur krossar man enklast sin motståndare? (spela ständigt ut samtliga brickor för femtio bonus poäng, sikta på att bygga ord i alla riktningar och glöm inte för allt i världen inte tiden) – så försöker filmmakarna att locka in oss en förtrollad värld full av bokstavskombinationer, alfapet-psykningar och äkta jävla spelglädje. Se filmen och du kommer aldrig att se på sällskapsspelet med stort S, på samma sätt igen. Tro mig.

2space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s