Catfish

Handling: Den charmigt spjuveraktiga Yaniv Schilman blir kontaktad av en åtta år gammal liten flicka via facebook angående en dansvideo han laddat upp.  Hon vill sjukt gärna göra om den till en tavla och snart inleds en märklig och speciell vänskap, inte bara dem emellan, utan med hela familjen. Mamma Angela är med på ett hörn och den äldre systern Megan är nog med på minst tre hörn. Det hela är en lugn och trevlig historia tills filmmakarna börjar ana uppgjorda ugglor i mossen. Hur mycket av det familjen sagt är faktiskt sant och vad är bara påhittat facebook-bs? En konfrontation av mäktiga propotioner i en skithåla i Michigan, sätter allt på sin spets.

Omdöme: Detta är en fenomenal film ur så många aspekter. Regin, dramaturgin, karaktärerna – alla verkar vara så där skönt avslappnade i förhållande till varandra att jag till en början funderar på om filmen är för bra för att vara sann (givetvis är imdb-trollen redan i full gång) men efter ett tag förkastar jag konspirationen och dras istället med i den mest skrämmande dokumentationen 2010. Att faktiskt ta sig tid att syna människors skitsnack på internet känns ju kanske som att sparka in öppna ladugårdsdörrar med både Doc Martins och knäskydd, men när personerna inblandade faktiskt kan vara sjuka i huvudet på riktigt höjs insatsen mångfalt och med handen på hjärtat: det var flera år sen jag var så rädd som jag var när de kör in på familjens gård i Michigan en tidig söndagsmorgon, redo för ett litet oplanerat och improviserat utvecklingssamtal.

3space

Ge mig feedback!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s